Франсуа Велас: Освітній туризм для пенсіонерів — це можливість отримати нові знання та враження

Франсуа Велас: Освітній туризм для пенсіонерів — це можливість отримати нові знання та враження

У студії Радіо Культура Франсуа Велас — офіційний представник ООН з питань туризму для людей літнього віку, президент Міжнародної асоціації університетів третього віку, директор університету третього віку у французькому місті Тулуза, а також професор міжнародної економіки у цьому університеті.

Міжнародний освітній туризм для людей третього віку став можливим завдяки програмам обміну та програмам освітніх турів, у яких люди літнього віку можуть стати студентами та туристами. 

Франсуа Велс розповідає, що стаді-тури (study tоurs) пов’язані не стільки з туризмом, скільки з можливістю для людей третього віку вивчати те, що вони не могли і не мали можливості вивчати до того — у попередній період свого життя. Тому вони можуть мати можливість вивчати історію, географію, культуру під час подорожей, і це дуже цікавий досвід. 

"Це інновація, і вона відрізняється тим, тому що коли ти приїздиш в країну, ти потрапляєш в університет, і там маєш інформацію про цю країну, її історію, культуру — є можливість одержати якісне навчання і якісну інформацію, — розповідає Франсуа Велас. — Інновація полягає в тому, що людина приходить до якоїсь пам’ятки, і він вже має кваліфіквану інформацію, до якої він може повернутися більш детально. Але коли він повертається до стін університету, він може обговорити, поділитися своїми враженнями". 

Це дуже глибокий рівень проникнення в культури, в історію. У міжнародній асоціації, яку очолює пан Франсуа, 50 країн, які долучені до такої ініціативи. Звичайно, Україна включена до цієї мережі міжнародної системи освіти третього віку. 

Метою Асоціації є розробка доступних стаді-турів, тому що є таке протиріччя, коли людина літнього віку має для подорожей достатньо часу, але не має достатньо коштів. Це і є питання, яке має бути вирішене, адже в університетах третього віку це не коштує нічого. 

"Також такий навчальний тур можна розробити недалеко від місця свого проживання, в своїй країні, але взяти ту концепцію, яка закладена в основу. А можна подорожувати і в такі країни, які є прикордонними", — говорить пан Франсуа. 

Обмінні програми — це гарна можливість для людей вчитися, подорожувати і одержувати якісні послуги. 

Розбіжностей між українськими пенсіонерами та французькими, пан Франсуа особливих не бачить, однак, зазначає, що родинні стосунки у Франції дещо змінюються, і люди літнього віку приходять на такі курси, щоб знайти нових друзів, відчувати долучення до життя.

Днями в Києві пройшов семінар, на якому обговорювались питання для освіти третього світу. Враження від України у Франсуа Веласа дуже гарні — він побачив людей літнього віку, які є ініціативними, відкритими до взаємодопомоги і волонтерської праці. 

Франсуа Велас відзначає зміну тенденцій у сприйнятті пенсійного віку:

"Перша тенденція, що після виходу на пенсію життя людини продовжується, це просто інший відрізок і період часу, який можна дуже гарно проводити. По-друге не тільки в розвинутих країнах, а і в країнах, які розвиваються — це Нігерія, Індія, африканські країни — також долучаються до розвитку мережі університетів третього віку. І цей рух поширюється дедалі більше", — говорить Франсуа Велас. 

Наразі дуже важливим він називає також налагодження і підтримку зв’язку людей третього віку з молодим поколінням. 

Фото: aspi.com.ua