Легалізація грального бізнесу: скільки часу на це потрібно і чому важливо зробити цей бізнес складнодоступним

Легалізація грального бізнесу: скільки часу на це потрібно і чому важливо зробити цей бізнес складнодоступним

Легалізація грального бізнесу: які прогалини є в урядовому законопроєкті. Про це говорили в ефірі Українського радіо з державною уповноваженою Антимонопольного комітету України з 2015 по 2019 рік Агією Загребельською та редактором інтернет-сайту "Наші гроші" Юрієм Ніколовим.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Якщо говорити про час, наприклад, три роки тому, коли я почала тільки займатися цим питанням, то дискусія з суспільством йшла дуже складно як в соціальних мережах, так і зі ЗМІ. Підняття питання про легалізацію воно викликало певний шквал негативних емоцій з приводу того, що це неправильно, ми не хочемо, щоб гральні заклади були в Україні, ми не хочемо, щоб вони були на вулицях, їх взагалі не повинно бути",  — пригаджує Агія Загребельська.

"Але за три роки на сьогодні я дійсно бачу, що і ЗМІ, і експерти, і лідери думок вони сьогодні майже єдині в своїй позиції. Вони чудово розуміють, що питання легалізувати чи ні — це насправді не питання чи будуть у нас гральні заклади, чи ні. Тому що вони будуть в будь-якому випадку... Питання легализувати чи ні — це питання лише в тому, хто буде контролювати — держава або кримінальні елементи", — додала вона.

У свою чергу Юрій Ніколов упевнений, що контроль держави над гральним бізнесом аж ніяк не означатиме, що його так само не контролюватиме кримінал.

"Від криміналу нікуди не поділися й в набагато розвиненіших країнах. Скажімо так, мафіозні елементи дотичні до цього бізнесу і в Америці й на Сході, тобто там, де найбільші ігрові зони. Але питання ж у розмірі впливу тієї мафії й у розмірі грошей, які вони з цього мають. Наприклад, якщо ми зараз вийдемо в Києві на вулицю на будь-яку, побачимо десятки цих салонів, то я абсолютно точно розумію, що кожен з цих салонів є годівничкою для мафії і для дахуючої її поліції, СБУ, прокуратури. І до держави це немає жодного відношення", — пояснив редактор сайту "Наші гроші".

Що стосується заяви голови податкового комітету Верховної Ради, народного депутата від "Слуги народу" Данила Гетманцева про те, що якщо через 3 місяці після закону про гральний бізнес не будуть закрити нелегальні точки, то влада не пройшла тест, Агія Загребельська каже:

"На мою особисту думку, за три місяці — це нереальне завдання прибрати гральні заклади з вулиць. Якщо говорити в цілому про всю Україну, тому що Україна є досить великою і кількість гральних закладів, які сьогодні є, ніхто не знає, але вона рахується тисячами це точно. Тому, на мій погляд, за три місяці зробити це нереально".

"Але якщо влада буде дійсно серйозно налаштована в цьому напрямку, якщо це буде не гра в піддавки, якщо це буде реальний процес спрямований на повну легалізацію цього бізнесу і закриття всіх нелегальних гральних закладів, то я думаю, що протягом року ми можемо прийти до того, що в нас не буде взагалі нелегальних гральних закладів або вони будуть в дуже-дуже одиничних випадках і вони будуть працювати недовго", — додала експертка.

Загребельська також наголошує на важливості питання доступності гральних закладів.

"Питання доступності — це якраз одне з тих питань, яке повинна вирішити легалізація, що цей бізнес не повинен бути легкодоступним для населення. Він повинен знаходитися на обмеженій територій, на цих територіях не повинно бути ломбардів, не повинно бути банкоматів для того, щоб людина, яка прийде туди, вона мала змогу програти тільки ті кошти, які вона заплановано взяла з собою, щоб програти. Теж саме стосується і дітей, теж саме стосується і людоманів та інше. Тому звичайно треба, щоб цей бізнес був складнодоступним. Це дуже важливо", — упевнена вона.

Нагадаємо, напередодні Кабінет міністрів схвалив Програму дій уряду та низку законопроєктів, зокрема щодо легалізації грального бізнесу та впорядкування діяльності з видобутку бурштину.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що гральний бізнес в Україні планують легалізувати лише у 5-зіркових готелях.

Юрій Ніколов та Агія Загребельська. Фото Українського радіо