Ярослав Юрчишин про судову реформу: Зеленський повторює помилку Порошенка

Ярослав Юрчишин про судову реформу: Зеленський повторює помилку Порошенка

Про судову реформу чинного президента Володимира Зеленського та про питання щодо Окружного адмінсуду Києва говорили в ефірі Українського радіо з членом депутатської фракції партії "Голос", 1-ий заступником голови комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Ярославом Юрчишиним.

0:00 0:00
10
1x

До Окружного адмінсуду Києва вже давно є питання. Але навіть за судової реформи колишньої влади суд так і лишився.

"Це суд, який висловив застереження стосовно того, що держава могла націоналізувати "Приватбанк", це суд, який поновив на посаді голови Конституційного суду Шевчука, блокував конкурс на посаду голови митниці… Це суд, де не можна сказати, що до жодного судді немає претензій. Це суд, який мав би бути розформований реформою так званою Петра Порошенка. Чому? Тому що це суд, який розглядає справи проти влади", — зауважив Юрчишин.

За його словами, але й чинна влада своєю судовою реформою так само не впливатиме на ОАСК.

"Для того, щоб поміняти ОАСК нам треба працююча Вища кваліфікаційна комісія суддів. А ми цим законом зупиняємо її діяльність. Тобто ми зараз не можемо поміняти ОАСК, а він буде приймати рішення по Вищій кваліфікаційній комісії суддів", — відзначив абсурдність ситуації експерт.

Таке ставлення влади до ОАСК Юрчишин поясню так:

"В мене підозри, що комусь на Банковій насправді потрібен ручний механізм для того, що фільтрувати, хто потрапить до ВККС, хто потріпить до Вищої ради правосуддя, а хто ні. Це та сама помилка, що була в Петра Порошенка. Не можна йти на договорняки з судами".

Нагадаємо, народні депутати 16 жовтня ухвалили у другому читанні президентський законопроєкт про діяльність органів суддівського врядування. За закон №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" проголосували 236 депутатів.

Документ, зокрема, передбачає скорочення кількості суддів Верховного суду України двічі — з 200 до 100, а також — розпуск чинного складу ВККС і скорочення кількості її членів з 16 до 12. Також Рада створила комісію з питань доброчесності.

Ярослав Юрчишин. Фото Знай.юа