Скандинавська ходьба — це не спорт для стареньких та хворих, вона допоможе схуднути і змінити життя — інструкторка Ніна Щербань

Скандинавська ходьба — це не спорт для стареньких та хворих, вона допоможе схуднути і змінити життя — інструкторка Ніна Щербань

В ефірі Радіо Промінь сертифікована інструкторка зі скандинавської ходьби, регіональна представниця Всеукраїнської федерації скандинавської ходьби, керівниця клубу "Nordic Fan" розповіла, як почала займатися скандинавською ходьбою та як вона впливає на здоров’я, зруйнувавши стереотип, що це не лише спорт для стареньких та хворих.

0:00 0:00
10
1x

Як підбори змінились на кросівки?

— Два роки тому. Це два роки тієї роботи, що привели до сьогоднішнього результату. А вперше я взяла палиці в руки і почала з ними ходити, експериментувати, тестувати більше 5 років тому.

Коли людина розуміє, що їй варто взяти до рук ці палиці? Враховуючи те, що ви бізнесвумен.

— Моя історія почалася саме тому, що я це зробила заради мого меншого сина, якому треба було просто знайти якийсь вид фізичної активності, тому що на плаванні, яким він займався, йому треба було зробити паузу в півроку. Я розуміла, що треба чимось замінити і я думала, що ж йому можна запропонувати. А коли я про це почала думати, то Facebook мені одразу викинув рекламку, на якій було написано "Ходьба з палками". До цього ми були в Європі, і я бачила людей з палками. Це не була оздоровча фізкультура. Це була дійсно спортивна група, яка дуже швидко йшла, дуже активно робили поштовхи. Так як я в минулому займалася лижними перегонами, то я зрозуміла, що це дуже гарнюща фізкультура, і пожалкувала, що в Україні такого я не бачила.  Виявилося, таке вже було в Україні, і я цим скористалася.

То це все-таки стереотип, що таким видом спорту  займаються бабусі?

— Останні два роки ми руйнуємо цей стереотипи у суспільстві, що це виключно заняття для немічних, стареньких або хворих людей.

Найменші учасники, з ким ви займалися, якого віку?

—  Наймолодшій учасниці було п'ять рочків, і вона повністю порвала мої шаблони. На тренуванні ми не просто ходимо і дивимось на природу. Є спортивні вправи, які не кожен може виконати. Наприклад, постояти у планці, зробити віджимання, присідання. Кожного разу збільшується планочка, скільки разів це треба зробити або на яку швидкість.

Як ходьба може змінити здоров'я, зовнішній вигляд? Чи можна за допомогою такого спорту схуднути?

— Так, звичайно. Схуднути можна. І абсолютно кожна людина, яка починає займатися ходьбою, хоче вона того чи не дуже, але вона обов'язково трошки "підтане". Адже набагато більше м'язів включається у роботу під час ходьби з палками: вперед, назад, трохи відштовхнутися. Під час звичайної ходьби ми витрачаємо до 300 калорій за годину, а під час інтервального тренування з палками — 700-900 калорій. Це гарне кардіо. Але я завжди всім чесно кажу, якщо ти прийшов на ходьбу і хочеш схуднути, і не передивишся питання харчування, це буде дуже важко зробити або навіть неможливо.

Наскільки довготривалими є тренування?

— Для людей, які тільки підключаються, я рекомендую тренуватися двічі на тиждень і протягом півтори години, якщо це група орієнтована на фітнес. Якщо це оздоровча група, то потрібно зменшувати трошки навантаження, і це навантаження близько години. Для досвідчених, тренованих — півтори години. Люди, як хочуть схуднути мають тренуватися, тричі на тиждень, але вони до цього мають бути готові.  Але я дуже підтримую людей, які поза тренуванням, беруть палиці і йдуть гуляти. Це дуже корисно, бо включаєш в роботу спину.

Чому потрібні палки для скандинавської ходьби і чим вона може бути цікавою?

— Я вважаю, що ходьба з палками є доступною для більшості людей. Такого спеціального спорядження, як, наприклад, для занять гірськолижним спортом, не потрібно. Все, що потрібно мати, це палки. Але не поспішайте робити самостійний вибір. Перед покупкою проконсультуйтесь з інструктором або сходіть на перше групове тренування, аби протестувати різні моделі і дізнатися для себе особливості підбору. Сертифіковані та безпечні палки для скандинавської ходьби коштують від 650 гривень.

На фото — Ніна Щербань