Сергій Гармаш про переговори в Мінську: нам потрібна була ця зустріч для того, щоб поставити перед Росією певні умови

Сергій Гармаш про переговори в Мінську: нам потрібна була ця зустріч для того, щоб поставити перед Росією певні умови

Київ заявляє, що виконання політичного блоку Мінських угод можливе тільки за умови ліквідації так званик ЛНР/ДНР. Як це вплине на подальший хід переговорів? Про це говорили в ефірі Українського з головним редактором інформаційного видання "Остров" Сергієм Гармашем.

0:00 0:00
10
1x

В України і Росії були різні цілі щодо перемовин, вважає експерт.

"Для Росії потрібно зустрітися дійсно з молодим, недосвідченим, але популярним в Україні президентом Зеленським для того, щоб на фоні його популярності, його мандату довіри, який йому дав народ України, втілити в життя реалізацію Мінських домовленостей. Особливо їхньої політичної частини. Тобто особливий статус, своя прокуратура, своя поліція, особливі відносини цього регіону з Росією тощо", — наголосив Гармаш.

А от в України була дещо не така стратегічна, а тактична мета.

"Нам теж треба була ця зустріч у мінському форматі, але для того, щоб поставити перед Росією все ж таки певні умови, що ми готові виконувати "Мінськ", але якщо ви не йдете на виконання наших умов, то Україна може вийти з Мінська після цього. Тобто поставити точку над "і" шукати інші формати. Скажімо, без цієї точки цей процес, який триває вже 5 років і який ні до чого не веде, у нашої нової влади немає можливості припинити", — впевнений експерт.

За його словами, в України був й подвійний розрахунок: або виконуємо Мінськ в нашому баченні, яке озвучив 15 жовтня в Мінську Леонід Кучма — це ліквідація так званих ДНР/ЛНР як організацій та повернення цих територій нам, або ні.

"Але Росія бачить це по-своєму. Сьогодні Песков вже заявив, що тоді мінські домовленості не мають сенсу, оскільки якраз суб'єктом мінських домовленостей є ДНР/ЛНР. Це власне показує безглуздість мінських домовленостей фактично", — пояснив Сергій Гармаш.

Він наголосив, що Україна підписувала ці домовленості з розрахунком на тактику:

"Нам треба було виграти час, нам треба було зупинити наступ російських військ. Ми це зробили. Сьогодні Мінськ для нас втрачає свою актуальність. Навіть ті санкції, які до нього прив'язані, але якщо все буде тягнутися як зараз, то власне нас ці санкції не врятують".

"Нам треба казати, що санкції мають бути прив'язані не до якихось формальних домовленостей, а до самого факту агресії. І я думаю, що зараз Україна розставила точки над "і" та показує нарешті свою позицію", — додав він.

Про те, до чого це призведе, то Гармаш каже:

"Можливо, зустрічі в нормандському форматі вже й не буде. Зараз Росія вже в ньому не зацікавлена… Я думаю, це буде питання торгів — на які компроміси піде Україна, тоді Росія зможе піти на такий компроміс".

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський в Латвії зробив кілька заяв, зокрема, щодо розведення сил на лінії розмежування. Він констатував, що поблизу Золотого і Петрівського маємо зараз два дні тиші, але чекаємо семи. Проте нагадав, що на інших ділянках фронту тривають обстріли, гинуть українські військовослужбовці.

15 жовтня відбулося засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську, за підсумком якого речниця представника України на переговорах Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що українська сторона вважає можливим виконання політичного блоку питань мінських угод за умови, зокрема, розпуску так званих "ЛДНР".

Сергій Гармаш. Фото Гордон