Політолог Ігор Рейтерович: враховуючи внутрішні процеси всередині країни, відводити зараз війська дуже небезпечно

Політолог Ігор Рейтерович: враховуючи внутрішні процеси всередині країни, відводити зараз війська дуже небезпечно

У Мінську розпочалося засідання Тристоронньої контактної групи. Про те, чому президент Володимир Зеленський так поспішає з переговорами й які можливі подальші сценарії реакції суспільства, говорили в ефірі Українського радіо з політологом Ігорем Рейтеровичем.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Політолог вважає, що такий поспіх і бажання Зеленського зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним виглядає насправді аж ніяк не дивно.

"Тому що треба якісь швидкі перемоги. А я думаю там прекрасно розуміють, що ці перемоги можна досягти, якщо дійсно буде якийсь контакт з Путіним. Тому що від нього, по правді, залежить, як буде врегульовуватися ситуація", — зазанчив Рейтерович.

"Я тут також схиляюся до думки, що великою мірою патова ситуація зараз. Бо, враховуючи внутрішні процеси всередині країни, відводити зараз війська — це дуже  небезпечно", — наголосив він.

Політолог пояснив, що нині значна частина громадян не підтримає цього.

"У президента з'явився такий внутрішній фактор, який він не може не враховувати. І він змушений буде при підготовці до переговорів про нього також говорити. З іншого боку його можна і на свою користь використати, сказати: "От бачите, чи мене змушуєте якісь робити речі, а в нас же демократія, громадяни, скажімо, ці речі не поділяють", — зазначив Рейтерович.

На його думку, нині ж найголовніше запитання по темі розведення військ: хто буде гарантувати дотримання тією стороною взятих на себе зобов'язань?

Щодо того, чи ці процеси можуть призвести до стабілізації в суспільстві на тлі війни, то Ігор Рейтерович каже:

"Це буде залежати від наступних кроків як з боку влади, так і з боку тих людей, які виходили на вулиці. Поки що все відбувалося дуже мирно, у вигляді такого: ви нам сказали — ми вас почули, тепер чекаємо на вашу відповідь".

Він додав, що є політичні сили, які намагаються очолити цей процес в тій чи іншій формі, або принаймні долучитися до нього, отримати собі якісь там політичні дивіденди, бали.

"Але в них поки це не дуже сильно виходить, тому що це, в першу чергу, такий громадський широкий рух", — упевнений експерт. — "З іншого боку, якщо президент і надалі не буде давати швидко оперативно відповіді на ті питання, які будуть хвилювати громадян, а будуть якісь там зсуви в цьому Нормандському форматі, відведення військ. Думаю, акції будуть продовжуватися. І рано чи пізно президент може попасти в облогу"

Нагадаємо, сьогодні, 15 жовтня, у Мінську почалося засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України.

1 жовтня українська сторона в Мінську погодила так звану "формулу Штайнмаєра". Президент Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами президента, в цьому законі не буде "перейдено жодної "червоної лінії", капітуляції не буде".

Лист із підписом Леоніда Кучми оприлюднила його речниця. Передбачається, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Це викликало хвилю протестів під гаслом "Ні!" капітуляції".