Хто і як захистить українських дітей в Інтернеті: розробка Національної стратегії

Хто і як захистить українських дітей в Інтернеті: розробка Національної стратегії

Як відбуватиметься розробка національної стратегії захисту дітей в Інтернеті, які правила безпеки дітей мають пам'ятати батьки - про це говорили в ефірі Українського радіо з координаторкою програми захисту дітей від насильства Уповноваженого президента України з прав дитини з прав дитини Анастасією Д’яковою.

"Щодо розробки стратегії, то до цієї роботи приєдналася також організація ООН… В них вже є такий досвід розробки рекомендацій для країни в Грузії", – розповіла Анастасія Д’якова.

В Україні стартували дослідження, які допоможуть розробити стратегію захисту дітей в Інтернеті.

"Це онлайн-дослідження. Один опитувальник для дітей, інший – для батьків, щодо досвіду користування Інтернетом. Це 15 запитань зовсім різних, починаючи від того "скільки часу ви проводите в Інтернеті? Як приєднується до Інтернету? Які програми чи веб-сайти відвідуєте?". Для батьків це "чи спілкуєтеся ви з дітьми про безпеку в Інтернеті?" – наголосила експертка.

Ще одне опитування проводять серед Державних профільних інститутів та приватного й громадського секторів.

"Всі ці дослідження будуть проходити до кінця місяця. А в результаті ми будемо мати інформацію щодо досвіду батьків, дітей та в державному і приватному секторі яка в нас ситуація. І далі наступного місяця, 11-го листопада в нас буде зустріч між державним сектором, громадським і індустрією, де будемо трохи детальніше обговорювати напрацювання рекомендації", – пояснила Д’якова.

Читайте також – Чому не варто викладати фотографії своїх дітей у соцмережі – пояснює психолог

Крім цього буде цілий тиждень зустрічі з профільними міністерствами, громадським сектором і Інтернет-телеком провайдерами. А вже після будуть напрацьовані рекомендації з Міжнародним союзом зв'язку.

"І в середині грудня вже буде презентація рекомендацій для країни. Це будуть конкретні кроки, які Україна має прийняти і також конкретні терміни коли це має бути. Вже на основі цього документу буде розроблятися стратегія. Тобто в кінці року ми вже точно будемо мати конкретні чіткі рекомендації. А на початку наступного року - будемо мати конкретну стратегію", – зауважила Анастасія Д’якова.

Батькам не варто жорстко контролювати перебування дітей в інтернеті, а слід навчати їх правильно ним користуватися. В іноземному інтернет-просторі існує багато ресурсів, які в ігрових формах навчають дітей онлайн-безпеки. Серед українських таку підбірку зробив Детектор медіа. Раніше Міністерство освіти та науки з метою допомогти батькам і педагогам захисти дітей від впливу шкідливої інформації також розробило ряд посібників і склало перелік рекомендованих для дітей онлайн-ресурсів.

Фото: pixabay