Ветеранка Настя Конфедерат: нарешті День захисників Вітчизни святкується не 23-го лютого

Ветеранка Настя Конфедерат: нарешті День захисників Вітчизни святкується не 23-го лютого

Про те, як у суспільства змінилося ставлення до армії та чому важливо святкувати День захисника України саме 14-го жовтня говорили в ефірі Українського радіо з ветеранкою війни на Донбасі волонтеркою, активісткою, фотографкою Настею Конфедерат.

"Нарешті День захисників Вітчизни святкується не 23-го лютого, як нам нав’язували 75 років. А потім після розвалу Радянського Союзу ми святкували ще дуже довго день не нашої армії. Тобто по суті це день армії загарбника", — вважає Настя.

"Дуже важливо було перенести свято якраз на 14 жовтня, бо це символічна дата — дата створення УПА… І це є символом того, що ми нарешті вшановуємо свої традиції. Ну і власне віддаляємося від усього того, що нас гнітило і піднімаємо нашу історію", — упевнена активістка.

За словами Конфедерат, ставлення суспільства змінилося до армії в позитивну сторону.

"За п'ять років ми показуємо великі досягнення в техніці, ведення боїв, стратегії. Армія — переродилась від 2013-го року, коли суспільне бачення солдата було як "строкова служба без ніякої ідеї". І зараз строкова або контрактна служба - це є військова, кваліфікована підготовка кадрів", — наголосила вона.

Активістка також наголосила, що відбуваються й зрушення у ставленні до жінок у війні. Адже раніше жінок не допускали до багатьох спеціальностей в зоні проведення АТО.

"Рік-два тому наші дівчата з Жіночого ветеранського руху проштовхнули законопроект, який дозволить дівчатам бути на таких посадах як там стрілець, або кулеметниця чи артилеристка", — додала Настя Конфедерат.

Нагадаємо, з 2014-го року День захисника України почали святкувати 14-го жовтня.

Настя Конфедерат. Фото Facebook