Дітям бажано проводити за гаджетами не більше півтори години на добу – психологиня

Дітям бажано проводити за гаджетами не більше півтори години на добу – психологиня

Катерина Гольцберг, дитячий та сімейний психолог, розповіла, як гаджети впливають на дітей.

Катерина Гольцберг зазначила, що взаємодія дітей з гаджетами досі залишається дискусійним питанням, і науковці світу поки ще не прийшли до консенсусу щодо того, як впливають гаджети на дітей.

"Вчені єдині в одному визначенні: гаджети усе-таки впливають на людину тим чи іншим чином і, на жаль, не завжди добре, – розповіла психологиня. – Якщо ми кажемо про цифри, то для дитини дошкільного віку це пів години на день, і, можливо, не кожен день. Для дитини молодшого шкільного віку – до години. Далі контролювати складніше, але взагалі бажано проводити до півтора годин на добу".

У цій ситуації важлива не лише кількість часу, але і його якість: що робить дитина за комп’ютером або телефоном та як вона розподіляє свій час.

"Якщо він витрачається на ігри, то це може бути шкідливий вплив. Але зараз часто діти проводять цей час, знімаючи ролики якісь, спілкуючись. Щоправда, це теж впливає, тому що діти втрачають навички спілкування в реальності. Тут є інші зони впливу, які ми як дорослі маємо враховувати", – зауважила Катерина Гольцберг.

Одним з факторів впливу гаджетів на дітей психологиня називає втрату відчуття часу, яка поширюється не лише на роботу за гаджетами, але й на усі сфери життя.

"Сьогоднішні діти не можуть визначати час. А саме можливість розуміти, скільки часу минуло – це важлива для людини навичка. Це впливає на швидкість виконання тих самих уроків, на неможливість зрозуміти, скільки минуло часу з гаджетом тощо", – підсумувала психологиня.

Фото pixabay.com