Вивівши війська з Сирії, Трамп може впливати на Туреччину економічно – Замікула

Вивівши війська з Сирії, Трамп може впливати на Туреччину економічно – Замікула

Як Дональд Трамп спровокував сирійську катастрофу і як він може на неї вплинути, розповів експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула.

0:00 0:00
10
1x

Микола Замікула вважає, що всю відповідальність за початок бойових дій у Сирії після того, як американські війська були відведені, не можна покладати лише на Трампа, який прийняв таке рішення.

"Дональд Трамп просто розв’язав руки Туреччині, а Туреччина вже здавна планувала те, що зараз реалізовано, – зазначив експерт. – Трамп від самого початку виборчих перегонів у 2016 році чітко заявляв, що не розуміє, навіщо Америка увійшла до Сирії, не бачить сенсу підтримувати там військову присутність. І він обіцяв цю присутність згорнути після обрання. Фактично, зараз таким чином він виконує свої передвиборчі обіцянки".

Микола Замікула зазначив, що Трамп міг би продовжити перебування  американський військових у Сирії, але не бачить у цьому сенсу. Окрім цього, виконуючи свої передвиборчі обіцянки, він працює на електорат, адже вибори вже не за горами.

Втім, Микола Замікула не виключає можливості економічного впливу США на Туреччину, адже інструменти для цього  в Америки є.

"Минулого року Туреччина дійсно постраждала від американських санкцій, коли були змінені митні тарифи на турецьку продукцію. Це був скандал щодо переговорів про звільнення американських військових, які перебували в ув’язненні в Туреччині. Трамп досить успішно тиснув на Анкару, так що інструменти для цього у нього є. А от чи застосує він їх – питання. Невідомо, що він вважає "межею", яку Туреччина не має переходити", – розмірковує експерт.

Нагадаємо, 9 жовтня Туреччина почала масштабну антитерористичну операцію "Джерело миру" в Сирії з метою ліквідувати "терористичні загрози" біля кордонів Туреччини і створити зону безпеки, в яку мають добровільно повернутися мільйони сирійських біженців. "Терористами" в Туреччині називають представників загонів народної самооборони курдів.

Туреччина вже взяла під контроль близько десятка міст.

Із закликом негайно припинити військову операцію виступили держави Євросоюзу. Рада безпеки ООН збирається на екстрене засідання у зв’язку з подіями в Сирії.

Фото: Reuters