Президентові Зеленському час дорослішати – політтехнолог Сергій Гайдай

Президентові Зеленському час дорослішати – політтехнолог Сергій Гайдай

Стан нинішньої української політики в ефірі Українського радіо проаналізував політтехнолог, фахівець із маркетингу та реклами Сергій Гайдай.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Сергій Гайдай зауважив, що, хоча на виборах Володимир Зеленський протиставлявся Порошенку, і його фактично винесла на посаду "хвиля" виборців, сьогодні можна говорити про те, що Зеленський так і не став людиною, яка несе фаховий політичний зміст.

"Його зміст закінчився, закінчився зміст, який його вів і який залежав не від нього, а залежав від соціального запиту "Змінімо владу". Він закінчився, й тепер починається інший запит: "Змінюймо країну". А от цього змісту в нього та його команди поки що не вистачає", – вважає політтехнолог.

Він нагадав, що навіть Віктор Янукович свого часу спілкувався з журналістами та давав прес-конференції, тоді як Зеленський максимально уникає формату прямого спілкування. Так, навіть "прес-марафон" проводився в умовах жорсткого таймінгу, й акредитованими на нього були далеко не всі журналісти.

"Президент Зеленський розуміє, що якщо буде формат прес-конференції, на яку будуть допущені всі журналісти, буде велика кількість незручних запитань. А відповідати на них не хочеться. Хочеться бути з комфортом. І команда каже: "А вони не потрібні, ці журналісти, організуймо якийсь наш формат". Мені здається, що президент Зеленський ще не готовий до гострих запитань, і його оточення розуміє, що вже є великий запит, адже президент не спілкується з журналістами. І вони вигадують такі формати, які не дадуть такої можливості", – пояснив Сергій Гайдай.

Окрім цього, більшість українських президентів давали прес-конференцію за підсумками 100 днів перебування на посаді. Але Зеленський став винятком і тут.

"У Зеленського це був просто фільм, акторський фільм. Я це називаю черговим сезоном "Слуги народу". Але люди хотіли не фільм, вони хотіли живого спілкування. Тільки журналісти можуть забезпечити живе спілкування. Поки Зеленський показує, що він не готовий до такого спілкування. І тут питання не в тому, чи він вміє, чи ні, – переконаний Сергій Гайдай. – Політичний зміст під час виборів був. А зараз він значно складніший: як ти хочеш змінювати цю країну? Вже п’ять місяців минуло. Час казати: ми це зробили, ми це зробили, цих затримали, корупції немає, почалася реформа. Але реального змісту я поки не бачу".

Окрім цього, політтехнолога дивує те, що при Зеленському "першою леді" став його радник Андрій Богдан, який фактично формує порядок денний для президента та його думку і ставлення до того, що відбувається у державі.

"Мене хвилює, що всі інші жінки президентів були помітними. У Зеленського є жінка, й кажуть, що вона дуже розумна. Але чомусь її не видно, її місце займає Богдан, – зауважив Сергій Гайдай. – Поки що Богдан – це показник рівня президента. Богдан не просто відповідає за спілкування з журналістами – він взагалі визначає, який план, яке бачення і який світогляд у президента. Мені здається, це не дуже добре. Це применшує самого президента. Мені здається, президентові час дорослішати, набиратися досвіду й формувати свій світогляд, а не бути залежним".

Сергій Гайдай переконаний, що навіть "подорослішавши", Зеленському не вдасться стати диктатором, як остерігаються багато аналітиків. Йому не дозволять громадяни.

"І Янукович, і Кучма, й Порошенко мали значно більшу політичну волю, амбіції та можливості. В Україні не вдається бути диктатором. І мені здається, що якщо Зеленський захоче бути диктатором, то Ростов, Москва чекають на нього. Це реально. Україна – це не просто країна Майдану, це країна Майданів, великих і маленьких. Навіть більше, Зеленський прийшов до влади завдяки Майдану. Це був третій, найбільший Майдан – Майдан електоральний", – зазначає експерт.

Також Сергій Гайдай проаналізував нинішню ситуацію, яка склалася у зв’язку з прийняттям "формули Штайнмаєра" та протестами під гаслом "Ні!" капітуляції".

Він пояснив, що коли дві сторони ведуть війну, визначити, хто виграв, а хто програв, можна за тим, хто з них домігся того, заради чого воював. Так, Україна воювала за те, щоб зберегти територіальну цілісність і залишитися унітарною державою. Росія ж воювала за те, щоб відокремити шматок України, зробити його незалежною, автономною державою, і щоб там мали владу люди, які підтримують Росію.

"Мінські домовленості фіксують, що у фейкових республік буде особливий статус, у людей, які їх створили, буде амністія, українські війська відійдуть, там будуть вибори, значить, тамтешня "влада" стане легітимною. За цими домовленостями більше виграла та сторона, яка називається "ЛНР/ДНР". Тому я вважаю, що Мінські домовленості – це наша капітуляція. Значить, ми клали наші життя й не домоглися того, що хотіли. Як мінімум, ми мали вийти на кордон і не йти на домовленості з агресором, який це зробив. І це почав Порошенко. Тому щонайменше дивно, що він виходив на ці протести, адже Мінські домовленості розпочав саме він", – зазначив Сергій Гайдай.

Фото з Фейсбука Сергія Гайдая