130 річниця дня народження Михайла Драй-Хмари: він був великим вченим і "суцільною емоцією"

130 річниця дня народження Михайла Драй-Хмари: він був великим вченим і "суцільною емоцією"

10 жовтня відзначається 130-річчя від дня народження українського поета та вченого Михайла Драй-Хмари, який заклав основи слов'янознавства, знав близько 20 мов та загинув, як і більшість його однолітків, на Колимі. Більше про поета та вченого в ефірі Радіо Культура розповів письменник, літературознавець, доктор філологічних наук Юрій Ковалів.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Розмовляючи про Михайла Драй-Хмару, маємо говорити про всіх неокласиків – коло київських інтелектуалів, людей, які "виросли" в бібліотеках, які займалися й наукою, і художньою творчістю. Це велика традиція. І Драй-Хмара був одним із тих, хто цю традицію створював" – розповів Юрій Ковалів. 

Він звернув увагу на те, що поет гармонійно поєднував у собі як творчу особистість, так і вченого: "Він не пише якісь формули, раціонального мислення в Драй-Хмари немає, він – суцільна емоція. Але, водночас, він займався дуже серйозною наукою, він був філологом. Драй-Хмара закладав основи слов’янознавства, був рецензентом сербських народних переказів, перекладів поезій Тичини на чеську мову. Разом із Филиповичем, він заклав основи сучасного лесезнавства в Україні, паралельно це було у Празі та Варшаві".

"Сам поет народився в кінці ХІХ століття в небідній родині, навчався в колегії Галаганів разом із Рильським. Знав близько двадцяти мов, вдвічі менше, ніж Агатангел Кримський, з яким вони працювали та публікували спільні видання. Це була потужна інтелектуальна атмосфера, дуже гарно передана в романі Підмогильного "Місто". Вони всі працювали, викладали, звичайно, і згодом зазнали репресій. Першим, хто серед неокласиків зазнав репресій, був саме Михайло Драй-Хмара (вперше його заарештували у 1933 році ред.), але його відпустили", – зазначив Юрій Ковалів.

Проте, як розповів літературознавець, біографія Драй-Хмари подібна до біографій багатьох його однолітків уже згодом: "56 вересня (1935 року ред.), Филиповича і Драй-Хмару заарештували, а 28 березня особлива рада в Москві засудила його до Колими (заслання на 5 років ред.). Й 19 січня 1939 року виснажений поет помер, похований у могилі №3".

Фото: Галінфо