Жданов: відведення військ в односторонньому порядку – це квиток в один кінець

Жданов: відведення військ в односторонньому порядку – це квиток в один кінець

Олег Жданов, військовий експерт, вважає, що проблемою розведення військ на Донбасі є те, що відсутня третя, незацікавлена сторона, яка могла б виступити гарантом, а відведення військ в односторонньому порядку – це квиток в один кінець. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Олег Жданов зазначив, що у випадку, якщо українські війська буде відведено в односторонньому порядку, вони вже не зможуть повернутися на позиції, як у 2016 році.

"Це буде розцінено як ескалація конфлікту з нашого боку і зрив Мінських домовленостей. Тому відведення військ в односторонньому порядку – це квиток в один кінець", – переконаний експерт.

Олег Жданов наголосив, що, з усім тим, не можна слідувати вимогам Росії та ватажків, так званих, "ДНР" та "ЛНР".

"Треба сісти й розкласти всю ситуацію, як вона є. Чому не відбувається розведення військ? Чому зростає кількість обстрілів і жертв? Москва заявляє, що вона не сторона конфлікту, нас змушують іти й домовлятися зі самозванцями в Луганську й Донецьку. Як заявив ватажок ДНР, Україна має капітулювати. Ось чого вони чекають, – вважає експерт. – Ми не можемо поступитися власним суверенітетом, треба висунути власні вимоги щодо врегулювання конфлікту".

Олег Жданов наголосив, що на Донбасі немає третьої, незацікавленої сторони, й це перешкоджає розведенню військ.

"Проблема в тому, що відсутня третя сторона, незацікавлена, яка виступатиме гарантом розведення військ. І обов’язок контролю за цим і за сірою зоною нема на кого покласти, – зазначив військовий експерт. – Я сподіваюся, що зараз розведення на паузі, й доки не буде розв'язано питання безпеки для громадян, які залишаються в сірій зоні, я сподіваюся, що воно не відбудеться".

Читайте також: Про розведення військ на Донбасі і "план Б" для Путіна — коментують експерти

Напередодні начальник Генштабу Руслан Хомчак заявив, що українські військові відійдуть на позиції, які займали у 2016 році. У свою чергу, міністр оборони України Андрій Загороднюк зазначив, що українські військові відійдуть на відстань, яка, в разі порушення домовленостей незаконними збройними формуваннями, дозволить ЗСУ відразу повернутися назад.

Нагадаємо, документ, який містить так звану "формулу Штайнмаєра", підписали в Мінську 1 жовтня. Президент Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами президента, в цьому законі не буде "перейдено жодної "червоної лінії", капітуляції не буде".

Офіс президента документ, підписаний в Мінську, не оприлюднив, натомість лист із підписом Леоніда Кучми оприлюднила його речниця. Передбачається, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Це викликало хвилю протестів під гаслом "Ні!" капітуляції".

Фото з Фейсбук-сторінки Олега Жданова