Кожна четверта людина в Ізраїлі робить свій стартап – Альона Новгородська

Кожна четверта людина в Ізраїлі робить свій стартап – Альона Новгородська

Як Ізраїль став країною стартапів, яка роль матерів у вихованні майбутніх ізраїльських бізнесменів, чим допомагає створенню стартапів служба в армії? Про це Радіо Культура розповіла CEO та засновниця Глобальної Ізраїльської ініціативи, продюсерка і співзасновниця Українсько-ізраїльського інноваційного форуму Альона Новгородська.

0:00 0:00
10
1x

"Якщо говорити про те, чи є Ізраїль країною стартапів, то навіть зараз ми кажемо, що ізраїльської стартап-нації не існує, тому що з'явилася ізраїльська exit nation. Що я маю на увазі? Така велика кількість стартапів та продажів компаній, що ми вже не встигаємо слідкувати за новинками на ринку", – розповіла Альона Новгородська.

За її словами, це стало можливим, тому що так історично склалося, що останні 20 років ізраїльська стартап-нація активно зростає: "Ще десь 15–17 років тому держава Ізраїль вирішила робити курс своєї інноваційної політики та економіки. Інвестувати, вкладати гроші саме в інновації. Ізраїль – маленька країна, де немає природних ресурсів, з усіх сторін йдуть військові дії. Ізраїльтяни подумали: що вони мають робити, продавати у світ, якщо нічого свого немає? Тому зараз держава Ізраїль каже, що наша основна сила – це мозок, наш інтелектуальний потенціал. Кожна четверта людина в Ізраїлі робить свій стартап".

Засновниця Глобальної Ізраїльської ініціативи звертає увагу на те, що загалом в країні є своя стартап екосистема: "Працює ця система дуже чітко, як швейцарський годинник. З яких основних гравців вона складається? По-перше, це держава, яка формує курс інноваційної політики, яка вирішує, в які інновації ми сьогодні вкладаємо. У нас, в Ізраїлі, є офіс головного вченого та агентство інновацій. Керівник цього відділу – це ексменеджер компанії Apple в Ізраїлі. Тобто менеджер такого високого рівня керує нині державним закладом. Номер два – це армія: кожен хлопець і дівчина, які досягли 18-и років, обов’язково йдуть в армію. Служба в армії Ізраїлю відрізняється від української: по-перше, це інвентар і методики, за якими займаються солдати. Якщо окремо казати про технології, то в ізраїльській армії є окремий відділ "8200", який займається питаннями кібербезпеки. Номер три – це корпорації та університети, які працюють у дуже тісній співпраці. Міжнародні корпорації відкривають свої наукові лабораторії, інвестують у діяльність університетів. Вони інвестують у розробки, роздають гранти студентам, тому що розуміють, що за цими технологіями день, який нас чекатиме завтра. Тобто студенти, які випускаються, мають стовідсоткову можливість отримати дуже добру роботу в корпорації. Далі – стартапи: якщо ти закінчуєш армію, вирішуєш, чи ти йдеш далі вчитися, чи ти йдеш працювати, чи йдеш робити свій стартап. Якщо хочеш робити стартап, то маєш багато можливостей, можеш піти до акселератора, де в тебе є ментори, експерти, які кажуть, що тобі робити, на що в тебе є можливість отримати гроші. П’ятий гравець цієї системи – це венчурні фонди, які інвестують разом з державою 50% на 50%, або приватні, які інвестують самостійно".

"Також важлива й окрема підприємницька культура. Мені дуже подобається цитата мого друга Йосі Варді, дуже знакової людини для ізраїльських стартапів. Коли його запитали, в чому ж секрет ізраїльської нації стартапів, він відповів дуже нестандартно: "Насправді секрет ізраїльських стартапів в ізраїльській матері, тому що саме вона "пушить" свою дитину, каже, що вона найкраща, вчить її бути амбіційною, наглуватою, домагатися своєї цілі. Цей принцип ізраїльської "хуцпи", наполегливості, як на мене, є ключовим. Тому що дитині не ставлять обмежень, що тут межа один, тут два, а тут – ні, в тебе одна можливість – йти вчитися, як я, як батько. У дитини завжди є вибір", – ділиться Альона Новгородська.

Також вона звертає увагу на важливість того, щоб отримувати відмови, бо вони насправді не шкодять, а допомагають: "З того часу, як ми стали жити в Ізраїлі, я так люблю, коли мені кажуть "ні", тому що кожне "ні" насправді наближає мене до заповітного "так". Якщо кажуть "ні" – це нічого страшного, значить це не та людина, не той кейс, не той час. Можливо, треба подумати і переформувати, зробити якось інакше. Проте, важливим нюансом є розуміння, яка твоя ключова ціль. Ізраїльські стартапери ділять ту ключову ціль, яку всього кілька людей у світі зможуть сформулювати, на маленькі зрозумілі цілі, які набагато легше досягати".

Окремо експертка розповідає про важливість для ізраїльтян армії, до якої йдуть служити й хлопці, й дівчата: "Уявіть, що кожен має військову службу, кожна дівчина та хлопець у 18 років йде до армії. Армійська спільнота загалом дуже сильна, є, навіть, як ми кажемо, сегмент в інвестиціях – це випускники армії, які можуть зібратися за келихом вина й вирішити, як закрити свої 100 тисяч доларів, 200 тисяч від свого друга з армії. Всі знають один одного й серед спільноти точно є хтось, в кого батько, мати, сестра – венчурний капіталіст".  

"Україні треба зрозуміти, що їй як державі треба сформувати свій бренд. І зараз чудова можливість створити імідж держави з інноваційною, креативною економікою, адже для цього є всі обставини. Є великі корпорації, які активно розвивають та запрошують стартапи до співпраці. Тому ми кажемо українським стартаперам: "Друзі, не придумуйте п’ятий, сьомий Убер, йдіть до корпорацій, вони викладають в паблік свої інноваційні запити, дивіться, які конкретно рішення їм потрібні. Наприклад, це можуть бути датчики для шахт, технології для перевезення м’яса і т.д. І робіть дуже швидко та якісно прототипи", – радить Альона Новгородська.

Наостанок вона поділилась лайфхаками, які можуть допомогти налагодити співпрацю з представниками ізраїльської бізнес-спільноти: "Є правила, за якими треба грати, щоб домагатися своїх цілей у Ізраїлі. Ізраїльтяни дуже люблять писати фоловапи: це потрібно для того, щоб була якась відправна точка вашого знайомства, умовно кажучи, в яку коробку в голові вас треба відкласти. Якщо ти не пишеш фоловапів, це виглядає не дуже професійно. Навіть більше, його треба відправити протягом 24-х годин. Також є лайфхак з наполегливістю: хочете працювати з наполегливими ізраїльтянами, будьте теж такими. Треба завжди "дожимати" та горіти тим, чим ти займаєшся".  

фото - facebook.com/alena.novgorodska

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник і кота Бучика
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю