Заборона купувати тварин для цирків відкриє нові можливості для артистів — засновник руху UAnimals

Заборона купувати тварин для цирків відкриє нові можливості для артистів — засновник руху UAnimals

Міністерство культури припиняє купувати нових тварин для державних цирків, а також створить робочу групу з виведення тварин із цирків. Засновник руху UAnimals Олександр Тодорчук переконаний, що це відкриє величезні можливості для українських артистів, для пошуку нових можливостей зробити цирк успішним. Про це він розповів в ефірі Радіо Промінь.

За словами Олександра Тодорчука, в Україні проблема експлуатації тварин у цирку ділиться на дві частини. 

"Є приватні цирки, так звані, шапіто. Їхня кількість в Україні останнім часом значно зменшилася завдяки локальним заборонам, чого добиваються активісти. Також є державні цирки, які фінансуються за державний кошт. Вони підпорядковуються Міністерству культури України. Ми зустрічалися з міністром Володимиром Бородянським, і під час цієї зустрічі він підтримав ідею заборони експлуатації тварин у цирках. Власне, припинення закупівель нових тварин для цирків є першим кроком, щоб принаймні перекрити цей кран постійного постачання тварин у цю сферу", — сказав він.

Олександр Тодорчук повідомив, що зараз Міністерство культури створює робочу групу з виведення тварин із цирків.

"Є невеликий перехідний етап для того, щоб тваринам можна було знайти нове місце утримання. Це реабілітаційні центри, також Україна має досвід передачі тварин за кордон. Більшість тварин є приватною власністю, а позбавлення права власності за Конституцією неможливе. Тому, звісно, кожна ситуація буде розглядатися окремо. Бо теоретично, якщо приватній особі належить тварина, то вона не зможе використовувати її в цирку, але ця тварина залишиться її власністю. Тобто великі власники тварин теоретично можуть самі створити реабілітаційні центри чи парки", — сказав він.

Читати також: Зооактивісти: люди досі недооцінюють рівень суспільної небезпеки насилля, заподіяного тваринам

Олександр Тодорчук переконаний, що державні цирки можуть повноцінно існувати без тварин.

"Я вважаю, що в Україні достатньо талановитих режисерів та артистів, які зможуть зробити український цирк успішним навіть без тварин. Якщо цирк тримається на змучених від батогів тваринах, то, певно, треба задуматись про те, яких спеціалістів випускає циркова академія. Проте, мені здається, що в нашій країні все-таки достатньо професіоналів", — сказав він.

Олександр Тодорчук розповів, що в наших реаліях склалася парадоксальна історія: тварини забирають роботу в людей. "Номер артиста на арені триває 7–10 хвилин, а тварин на манежі використовують 30–40 хвилин. Порахуйте, скільки за цей час могло виступити людей".

Олександр Тодорчук впевнений, що заборона купувати нових тварин для державних цирків відкриє величезні можливості для українських артистів, для креативного середовища, для пошуку нових можливостей зробити цирк успішним. 

Фото: unsplash