На Донбасі в зонах, де проводять відведення військ, має бути нарощення сил поліції – генерал Ігор Романенко

На Донбасі в зонах, де проводять відведення військ, має бути нарощення сил поліції – генерал Ігор Романенко

Попри те, що у Станиці Луганській відведення військ відбулося як з української сторони, так і з боку російсько-сепаратистських військ, Ігор Романенко, заступник начальника Генштабу з 2006 до 2010 року, переконаний, що супротивнику та Росії як країні-агресору не можна довіряти

0:00 0:00
10
1x

Ігор Романенко вважає, що Росії як країні-агресору, принципово не можна довіряти.

"Але це не означає, що нічого не робити, як це було останні три-чотири роки. Коли після активних бойових дій 20142015 років, мріяли про те, що хтось погодиться на те, щоб прийшли наші збройні сили і прибрали озброєні російсько-сепаратистські загони. На такий підхід Росія не піде. Потрібно бути реалістами, оцінювати ситуацію, як вона є, і в цих умовах шукати шляхи до миру", зазначив генерал.

Він нагадав, що розведення військ це один з перших пунктів Мінських угод.

"На мій погляд, потрібно чітко йти по Мінську й реалізовувати все лише таким чином, як це корисно Україні, й не забувати про реалістичний підхід, оскільки в цьому братиме участь Російська Федерація", наголошує Ігор Романенко.

Генерал додав, що існує проблема з висвітленням відведення в засобах масової інформації.

"Висвітлюють, що нібито ми здаємо, ми йдемо, а та сторона стоїть на місці, ще й закріплюється. А це не так. У Станиці Луганській (розведення почалося у червні ред.) вони відійшли на більшу відстань, вони теж залишали там споруди, які вони робили. Було питання, чи не обдурили вони нас, чи справді вони відійшли. Але перевірили ОБСЄ, перевірила наша розвідка, перевірили з супутників. Вони таки відійшли", зазначив він.

Втім, Ігор Романенко переконаний, що, за досвідом минулих років, довіряти супротивнику не можна, і треба йти вперед. Це одна з причин, чому, відходячи, українські військові не розбирають фортифікаційних укріплень.

Він також звернув увагу на те, що в зоні, з якої відійшли військові, але залишаються українські громадяни, мають бути представники поліції.

"Вони є там і зараз нарощують сили. В Луганській (Станиці Луганській ред.), Золотому й Петрівському... туди зайшли сили поліцейські. І вони будуть нарощуватися до кількості, яка необхідна для забезпечення безпеки громадян, які перебувають на території, з якої відійшли ЗСУ. Це внутрішня функція, поліцейська, і вона буде таким чином виконуватися", сказав Ігор Романенко.

Раніше експерти розповіли про розведення військ на Донбасі та "план Б" для Путіна.

Нагадаємо, 1 жовтня українська сторона в Мінську погодила, так звану, "формулу Штайнмаєра". Президент Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами президента, в цьому законі не буде "перейдено жодної "червоної лінії", капітуляції не буде".

Лист із підписом Леоніда Кучми оприлюднила його речниця. Передбачається, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Це викликало хвилю протестів під гаслом "Ні!" капітуляції".