Білорусь завжди була на боці Росії — Юрій Смілянський

Білорусь завжди була на боці Росії — Юрій Смілянський

У Житомирі сьогодні зустрілися президенти двох країн: України та Білорусі. Юрій Смілянський, експерт "Майдану закордонних справ", до перспектив співпраці двох держав ставиться скептично. Про це він розповів у ефірі Українського Радіо.

0:00 0:00
10
1x

"П’ять років поспіль у нас багато говорилося з боку влади про дружбу з Білоруссю. В цей час у Білорусі заарештовували громадян України, деякі з них потім опинилися в катівнях ФСБ Росії, наприклад, Павло Гриб. На міжнародних форумах, наприклад, коли ООН розглядала і голосувала документи з питань окупації Росією українських територій, Білорусь завжди була на боці Росії. Навіть у промові президента Зеленського прозвучало: "дружні відносини з Білоруссю". За якийсь час, в Організації об’єднаних націй знову буде голосуватися чергова резолюція з питань Криму, утисків кримських татар, окупованих територій або щось, пов’язане з війною. На чиєму боці буде Білорусь? На боці Росії. Як мінімум, тому, що вона — союзник Російської Федерації".

За словами Юрія Смілянського, це не означає, що потрібно розривати стосунки з Білоруссю, але це й не означає, що ми маємо інтенсивно нарощувати економічні стосунки з цією країною. 

"Судячи з останніх домовленостей, економічні процеси Росії й Білорусі йдуть до зближення. І ми маємо розуміти для себе, підписуючи договори про співпрацю з Білоруссю, що якщо ця економічна інтеграція між Білоруссю й Росією відбудеться, то по суті, ми підпишемо договір зі своїм ворогом", — аргументує Юрій Смілянський. 

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Білорусі Олександром Лукашенком у рамках участі в Другому форумі регіонів України та Республіки Білорусь у Житомирі. Це їхня перша офіційна зустріч. В рамках форуму були підписані контракти на постачання продукції Білорусі на понад 542 млн доларів.

Фото: 24 канал