Витвір видавничого мистецтва і розрив шаблонів: у Києві презентують книжку-колаборацію "Так, але…" Прохаська та Придувалової

Витвір видавничого мистецтва і розрив шаблонів: у Києві презентують книжку-колаборацію "Так, але…" Прохаська та Придувалової

З жовтня на виставці в Хлібні, що на території Національного заповідника "Софія Київська", відбудеться презентація книги "Так, але...". В ефірі Радіо Культура письменник Тарас Прохасько, художниця Олена Придувалова, видавець Святослав Померанцев та кураторка художнього процесу Тетяна Швед-Безкоровайна розповіли про особливість цього творчого проєкту.

"Це книжка, де Тарас Прохасько виступив як письменник, Таня Швед запропонувала художній проєкт, а Олена Придувалова зробила прекрасні картини. І я вважаю, що це маленький кайф великої компанії", — зазначив видавець.

Святослав Померанцев наголосив, що ця книга є витвором видавничого мистецтва.

"Це некомерційний проєкт для видавця. Собівартість цієї книжки доволі висока, тому вона й коштує близько 175 гривень у книгарнях. Але це витвір видавничого мистецтва", — сказав він.

Фото — yakaboo.ua

Кураторка художнього процесу Тетяна Швед-Безкоровайна зауважила, що цей проєкт є міждисциплінарним, новаторським та розриває шаблони, сформовані у мистецьких колах.

"Наш проєкт виглядає як міждисциплінарний, і це така наша новаторська і дуже цікава новина для всіх, хто хоче зараз розривати шаблони й руйнувати вузькість мистецьких кіл. Люди дуже зацікавлені у міждисциплінарних проєктах. І в цьому полягало наше завдання: зробити не тільки книжку з ілюстраціями, а навіть із самостійними арт-об’єктами", — пояснила кураторка.

Олена Придувалова розповіла, як працювала над створенням ілюстрацій до книги.

"Одного разу на моїй виставці Таня прийшла і сказала: "У мене є книга для тебе, яку ти маєш пережити". Коли я побачила, що це Тарас Прохасько, то для мене, з одного боку, був шок, а з іншого — виклик. Я дуже люблю його прозу. Читаючи книгу, було страшно. З березня я проживала цю книгу. Я подорожувала Америкою та Україною, переглядала в майстерні всі свої папки з роботами. Тобто мені було дуже важливо відчути себе в цій ситуації. І вийшло дві серії: "Мої дороги" своєрідний мій щоденник, це те, як я бачу цей світ, та "Трапези" оскільки, читаючи книгу, я думала, що для нас головне і що нас об’єднує. А це спілкування, зустрічі, розставання, те, що ми можемо сказати один одному якісь головні слова і встигнути це зробити", — сказала художниця.

Письменник Тарас Прохасько прокоментував, як митці співпрацювали.

"Комунікація була космічна, було перебування в якихось подібних сферах. Я не знав Олени перед тим і не знав, що буде намальовано, що буде створено внаслідок написаних мною текстів. Але коли я побачив їх, то у мене було враження, що я це знаю, що воно в мені є. У мене була радість від знаходження чогось знаного і забутого. І коли мені надіслали варіанти обкладинки, я не міг обрати, бо всі пасували", — зауважив автор. 

Виставка триватиме до 20 листопада.

Детальніше про захід можете дізнатися за посиланням.

Фото — facebook.com