Георгій Тука про "формулу Штайнмаєра": є побоювання, що це може призвести до втрати суверенітету

Георгій Тука про "формулу Штайнмаєра": є побоювання, що це може призвести до втрати суверенітету

Документ, текст якого в Мінську погодила Тристороння контактна група, який містить, так звану, "формулу Штайнмаєра", може призвести до втрати державного суверенітету, заявив в ефірі Українського радіо ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

0:00 0:00
10
1x

Георгія Туку здивувало, що Леонід Кучма підписав у Мінську листа, адже минулого разу він відмовився його підписувати.  

"У мене є побоювання, що це може призвести до втрати суверенітету нашої країни...", — сказав ексзаступник міністра.

Георгій Тука зазначає, що про формулу Штайнмаєра "забули" ще з 2015 року, коли її не прийняла українська сторона, і дивним чином актуалізували лише зараз. 

"За цей час вона ніким ніде не обговорювалася взагалі. Як тільки до влади в Україні прийшла людина, далека від цього процесу, як тільки відбулася перша зустріч радників президентів країн-членів Нормандського формату. Серед чотирьох присутніх радників, лише один був, як-то кажуть, в процесі. Це — представник Путіна Сурков. Решта троє присутніх від Німеччини, Франції та України в процесі до того ніколи не були. В тому числі і Вадим Пристайко, який в Міністерстві закордонних справ займався абсолютно іншими питаннями", — говорить ексзаступник міністра. 

Георгій Тука переконаний, що формула не потрібна Україні, натомість вона потрібна Франції та Німеччині, які хочуть позбутися необхідності вживати санкції до РФ. 

"Що стосується Російської Федерації, на жаль, не можна сприймати ті чи інші дії з її боку прямолінійно. Вчора президент Росії Путін похвалив Зеленського, сьогодні теж його похвалили, в той самий час сьогодні пролунала спільна заява окупаційних адміністрацій Донеччини й Луганщини".

У заяві, яку зацитував Тука, йдеться про те, що маріонеткові очільники фейкових республік закликають українського президента не виносити жодних рішень з приводу окупованих територій, адже вони самотужки хочуть вирішувати, коли і як їм проводити вибори, а також запевняють, що жодного контролю над державним кордоном українська влада не отримає.

"Обидва ці персонажі — що Пушилін, що Пасічник — абсолютно несамостійні, це — виключно маріонетки. Без дозволу Ростова вони навіть не здатні й не мають права збирати металобрухт на окупованій території, але раптом вони виступають з такими заявами", — говорить Георгій Тука.

Він акцентує на тому, що лише одна політична сила підтримала дії президента Зеленського — це партія "Опозиційна платформа За життя", яку очолює Віктор Медведчук, який постійно наполягав на необхідності прямих переговорів з представниками окупованих Донецька і Луганська.

"Нас будуть підштовхувати до тези Медведчука про необхідність прямих переговорів. Це врешті-решт призведе до найгіршого варіанту — другого Придністров'я. Достатньо було поговорити з керівництвом Молдови, щоб вони пояснили, що стратегічною помилкою Кишинева було те, що вони погодилися на прямі переговори з Тирасполем", — зазначив ексзаступник міністра з питань окупованих територій.

Розведення військ на окупованих територіях він вважає небезпечним, особливо для людей, які там проживають і таким чином залишаться беззбройні та беззахисні. Він нагадує, що за вересень на Донбасі загинуло 13 військовослужбовців. 

"Якщо в когось язик повертається це назвати перемир’ям, хай так і називають. Що стосується розведення, потрібно просто з'їздити, наприклад, у Станицю Луганську, поспілкуватися з мешканцями, як вони до цього ставляться. Вони дуже-дуже занепокоєні — частина міста залишилася без захисту і це треба чесно розуміти".

 

Нагадаємо, документ, який містить так звану "формулу Штайнмаєра", підписали в Мінську 1 жовтня. Президент Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами президента, у цьому законі не буде "перейдено жодної "червоної лінії", капітуляції не буде".

Офіс президента документ, підписаний в Мінську, не оприлюднив, натомість лист з підписом Леоніда Кучми сьогодні оприлюднила його речниця. Передбачається, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Подія викликала хвилю протестів по всій країні, у столиці та низці українських міст люди виходять на майдани з гаслом "Ні!" капітуляції".

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака