Осінній призов-2019: все більше молодих людей не є мотивованими іти в ЗСУ — Олег Жданов

Осінній призов-2019: все більше молодих людей не є мотивованими іти в ЗСУ — Олег Жданов

Як виконати норми призову і підвищити престиж військової служби — про це в ефірі Радіо Промінь говорили з військовим експертом Олегом Ждановим.

Експерт Олег Жданов упевнений, що осінній призов виконають.

"Та з кожним роком все гірше й гірше. Чому? Тому що все більша частина молодих людей немотивовані для того, щоб іти в Збройні сили. А виконають вони його тому, що 15 тисяч для країни з 30 або 40 мільйонним населенням — це невелика проблема", — зауважив він.

Непопулярність військової служби Жданов пояснює відсутністю реформ армії:

"Ніхто не збирається реформувати армію і будувати систему національної безпеки й оборони. Армія — це дзеркало держави. І те, що твориться в армії, те твориться і в державі. Армія віддзеркалює всі процеси, які відбуваються в державі. І це наслідок внутрішньої політики політичного керівництва країни".

"Якщо політичне керівництво країни опікується Збройними силами, то тоді вивчаються тенденції: скільки треба заплатити грошей, щоб людина пішла на контракт, щоб у військкоматі була черга, щоб ми могли провести якісний відбір. У нас, до речі, немає моделі армії. Немає плану реформ Збройних сил. Ми не можемо відповісти на питання: що ми взагалі будуємо? Таке відношення, тому і такий результат", — наголосив він.

Жданов констатував, що бюджет України на наступний рік не передбачає збільшення витрат на армію.

"Якщо ми з вами дивимося на бюджет 2020-го року, проєкт якого запропонований Кабінетом міністрів, то цифра утримання Збройних сил України не змінилася ні на одну гривню. То про що це каже? Це каже, що держава залишає фінансування армії за залишковим принципом", — пояснив військовий експерт.

Щодо кримінальної й адміністративної відповідальності за ухиляння від служби в армії, то Жданов вважає, що це не лише не мотивує юнаків йти до лав Збройних сил, а навпаки — ще більше відлякує:

"Це ще погіршує ситуацію. Це не діє. Це створює напруженість у суспільстві. З'являється цілий прошарок молодих людей, які відчувають пресинг закону і які виводять себе за рамки правового поля тим, що ухиляються від виконання закону".

В Україні стартував осінній призов на строкову службу. Триватиме він до кінця року. Всього планують призвати трохи понад 15 тисяч новобранців віком від 20 до 27 років. Найбільше новачків скерують до Збройних сил України, а решту — до Нацгвардії, Державної служби спецтранспорту і Держприкордонслужби. Служитимуть бійці від року до півтора. До зони ООС на Донбасі їх не відряджатимуть.

Олег Жданов. Фото Facebook