Олександр Павліченко про напад на ветерана АТО: потрібно покращити практику застосування статті щодо порушення рівноправності громадян

Олександр Павліченко про напад на ветерана АТО: потрібно покращити практику застосування статті щодо порушення рівноправності громадян

Про діяльність і бездіяльність правоохоронних органів і про те, чи толерує суспільство випадки нападів на ветеранів АТО, які відверто говорять про свою сексуальну орієнтацію, говорили в ефірі Радіо Промінь з виконавчим директором Української Гельсінської спілки з прав людини Олександром Павліченком.

"В даному випадку ми повинні наголошувати, що тут саме 161 стаття (порушення рівноправності громадян ред.) має чітке застосування… Для того, щоб покласти край цій практиці — це треба робити. І ми намагатимемося зробити це максимально ефективно", — наголосив він, додавши, що потрібно покращити практику застосування статті щодо порушення рівноправності громадян. 

Олександр Павліченко звернув увагу на те, що правоохоронці уникають притягнення до відповідальності саме за цією статтею, тому що складно доводити, обґрунтовувати мотиви. Натомість перекваліфіковують у злісне хуліганство чи нанесення тяжких чи легких тілесних ушкоджень.

Загалом, Українська Гельсінська спілка з прав людини збирається запустити платформу, щоб контролювати такі справи та розслідування їх.

"Такі випадки трапляються і ми зараховуємо їх до тих, що неефективно розслідуються правоохоронними органами... І на сьогодні ми будуємо якраз таку платформу, щоб правоохоронні органи, передовсім Нацполіція, по-перше, звітували, діяли відповідно до законодавства, наскільки це можна ефективно. Щоб розслідуючи, притягаючи до відповідальності тих, хто вчиняє такі злочини, запобігати рецидиву таких злочинів", — пояснив Павліченко.

Цими вихідними був скоєний напад на ветерана АТО Василя Давиденка, який не так давно зробив камінг-аут. П’ятеро людей напали на Василя біля дому, завдали удару в голову, а потім били ногами. Це вже не перший напад на ветеранів, які відкрито заявляють про свою сексуальну орієнтацію.

Олександр Павліченко. Фото Української Гельсінської спілки з прав людини