Як авокадо, соя та органічні продукти шкодять довкіллю — пояснює ботанік

Як авокадо, соя та органічні продукти шкодять довкіллю — пояснює ботанік

Ботанік, кандидат біологічних наук, науковий співробітник Національного науково-природничого музею НАН України Олексій Коваленко у розмові з біологинею Дар'єю Озерною на Радіо Культура пояснив, чи вся рослинна їжа привітна до довкілля та який негативний вплив на екосистеми може мати вирощення органічних продуктів.

"Перш за все, дуже змінилася кількість вегетаріанців. Кількість веганів на рік може збільшуватись на 150%, і це сприяє зміні ринку. Більшість культур, які ми зараз бачимо на ринку, раніше були рідкими гостями. Як наслідок, це спричиняє певні зміни у природі. Наприклад, авокадо, який був не надто популярним фруктом на наших землях. Європейці зараз його вподобали, але проблема полягає у тому, що авокадо росте не у нас, а в інших регіонах. І його доставлення досить сильно обходиться нашій планеті вуглецевими викидами. Крім того, авокадо-культура є надзвичайно вологолюбною. У тих регіонах, де вирощують авокадо у намаганні задовольнити наші апетити, є серйозні проблеми з водою, і фермери навіть роблять незаконні врізання у вибирання води зі ставків", — зазначив Олексій Коваленко.

Ботанік зауважив, як негативно на довкілля впливає вирощення сої, з якої виробляють популярний сир тофу.

"Чим більше нам потрібно їжі, тим більше потрібно знищувати земель, розводити ліси й садити нові культури. І вирощування тварин також потребує великої кількості рослинної їжі. За 11 років на 22% скоротилась саваноїдна рослинність Бразилії. Все це вирощування сої, і цей відсоток буде зростати. Соя — це не лише виробництво тофу, яке насправді дуже енерговитратне, а це, насамперед, їжа для худоби", — сказав він.

Коваленко також додав, мода на органічну їжу насправді не є сприятливою для екосистем.

"Дуже популярною є мода на органічну їжу. Якщо порівнювати з традиційним вирощуванням рослин, то екологічне вирощування, повернення нібито до коріння землеробства насправді дорого обходиться екосистемам. Вирощування екологічно чистих продуктів потребує великої кількості земель та гною, яке передбачає вирощення худоби, а це ще більша кількість вуглекислого газу та більше кількість рослин, аби прогодувати цю худобу", — пояснив експерт.

Фото — pexels.com