Лікарні вже багато років перепродають препарати, куплені за державний кошт — Дмитро Шерембей

Лікарні вже багато років перепродають препарати, куплені за державний кошт — Дмитро Шерембей

Ситуація, коли медпрепарати, закуплені за державні кошти, лікарні перепродають пацієнтам за гроші, не є новою. Так прокоментував новину про затримання двох лікарів Інституту раку за підозрою у відмиванні коштів, голова благодійного фонду "100% життя" Дмитро Шерембей в ефірі Українського радіо.

Цього тижня затримано двох лікарів Національного інституту раку за підозрою в тому, що вони переконували пацієнтів, що кількість медпрепаратів, закуплених за державні кошти обмежена, тому пацієнти мають здавати кошти, в тому числі у вигляді благодійної допомоги, в сумі 18 000 грн за один курс хіміотерапії.  Підозрюваних уже випустили під заставу 160 000 грн.

Дмитро Шерембей, голова благодійного фонду "100% життя", радить розглядати цю ситуацію як ознаку системності подібних випадків у різних лікарнях. 

"З самими фігурантами цієї справи я особисто не спілкувався і подробиць не знаю, але мене це не здивувало. Ми давно знайомі з цією системою, і вже багато років тому дуже точно в цифрах розуміли, який обсяг медикаментів, котрі держава закупила в лікарні, може перепродуватися хворим людям у тих же лікарнях лікарями або людьми які цим керують", — коментує Дмитро Шерембей. 

Фото: Дмитро Шерембей/helpus.org.ua

Правоохоронці повідомляють, що двоє підозрюваних лікарів інструктували медичний персонал, як правильно поводитися з пацієнтами, щоб вони платили за медпрепарати, уже куплені за державний кошт.

Дмитро Шерембей зазначає, що ця система працює вже більше 20 років в Україні, тож підозрювані медики нічого нового не вигадали.

"Більш того, якось один з лікарів, знаючи, що я займаюся допомогою пацієнтам, абсолютно щиро здивувався: як це брендовий препарат і не перепродувати?", — говорить голова благодійного фонду. 

Він пояснює, що схема працює надзвичайно просто: держава закуповує медикаменти, поставляє їх до лікарень, лікарня отримує їх на баланс. У лікарні лежать люди з тяжкими захворюваннями, яким потрібні антибіотики, один укол яких може коштувати до 800 грн. Людям говорять, що медикаментів немає але є кур'єр або аптека внизу в лікарні, де вони можуть придбати ці медикаменти, за нібито дуже хорошими цінами. 

"Люди абсолютно щиро сприймають, що в Україні, виявляється, немає ліків у лікарнях! Це все була неправда — вони були, просто нам їх перепродавали вдруге", — зазначає Дмитро і нагадує, що подібна система працює не лише в інституті раку, а й в усіх медичних закладах, починаючи з районної поліклініки. 

"При чому, суми на цьому заробляють фантастичні. Наприклад, одна лікарня отримала медпрепаратів на 20 мільйонів гривень на рік і перепродала їх", — говорить експерт.

Утім, можливості убезпечитися від таких дій для пацієнтів є. Кілька років тому було розроблено систему Е-ліки, яка може убезпечити пацієнтів від участі в подібних схемах вимагання грошей.

Це — мобільний додаток, який можна скачати в телефон, він дає можливість побачити інформацію про весь обсяг медичних препаратів, який є в будь-якій лікарні. 

"У вашому мобільному телефоні буде показано все що у них є на балансі куплене за державний бюджет. При Уляні Супрун цю систему почали розвивати повністю скрізь", — говорить голова фонду.

Безкарність же з боку правоохоронної системи для організаторів таких схем він пояснює круговою порукою та пересторогою з боку правоохоронців самим лягти в лікарню.

Ольга Богомолець, професор, народний депутат 8-го скликання ситуацію в Інституті раку коментує так:

"Те, що корупція у нас сьогодні відбувається в різних медичних закладах  це однозначно. І інститут раку може бути одним з тих місць. Покарати винних потрібно, але недостатньо, потрібно викорінити причину, у звязку з якою у різних медичних закладах є місце для корупції. І ця причина є одна-єдина: це  відсутність загальнообовязкового державного медичного страхування. При його введенні є затверджений протокол, як має лікуватися онкохворий. І відповідно до уього протоколу, держава забезпечує за державні кошти закупівлю цих препаратів. І кожна людина знає, що їй держава зобовязана дати безкоштовно",  говорить Ольга Богомолець. 

Фото: Ольга Богомолець/Досьє

За її словами, зараз в бюджеті закладено коштів на лікування онкохворих дітей 50% від потреби, а на лікування дорослих  30% від потреби, а це, на думку Ольги Богомолець, створює підгрунтя для корупції та несправедливості. 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук