Ми категорично проти приватного проєкту, ініційованого росіянами — Йосип Зісельс про проєкт Меморіального комплексу Голокосту "Бабин Яр"

Ми категорично проти приватного проєкту, ініційованого росіянами — Йосип Зісельс про проєкт Меморіального комплексу Голокосту "Бабин Яр"

Про те, за якими проєктами та за чиї гроші в Україні планують побудувати Меморіальний комплекс "Бабин Яр", присвячений жертвам Голокосту, Українському радіо розповіли керівник освітніх програм Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Антон Дробович та співпрезидент асоціації єврейських общин та організацій України Йосип Зісельс.

0:00 0:00
10
1x

"Перш за все, Меморіальний комплекс Голокосту "Бабин яр" — це великий комплекс світового рівня, який має виправити ту несправедливість, яку ми маємо. Що вже 80 років в Україні немає належного меморіалу для того, щоб вшанувати пам'ять жертв Голокосту. В США є величезний меморіал, хоча там і не було Голокосту. В Японії є. В Південно-Африканській республіці є. В нас було декілька спроб і, я сподіваюся, ця буде успішною. Цей архітектурний комплекс не тільки про експозицію й стіни. Це також дослідницька інституція, яка буде встановлювати імена та історії, згадувати й досліджувати. А також це буде діалогово-освітній центр, який буде запроваджувати програми у сфері збереження пам'яті про Голокост. І найголовніше — це музейна експозиція", — розповів Антон Дробович.

З його слів, ідеологія експозиції це, по-перше, показати історію Голокосту у Східній Європі: "Ми хочемо висвітлити мотиви, як до цього дійшла Європа. Далі розказати, як радянська влада приховувала цю пам'ять, адже це друге вбивство".

Йосип Зісельс має свою точку зору: "Щоб була об’єктивна картина, треба сказати про два проєкти упорядкування території Бабиного Яру. Один, умовно назвемо, російський проєкт, другий — український, замовлений Кабміном, концепцію якого розроблено Інститутом історії Академії наук України. Ця концепція перебуває зараз на рецензуванні у науковців світового рівня по історії України та Голокосту в Україні. І ця концепція, як на мене, набагато більш гідна і більше відповідає інтересам України".

Концепція, про яку розповів Антон Дробович, як стверджує Йосип Зісельс, неодноразово піддавалася критиці: "Там, по-перше, не йшлося про радянський лад, який будував систему людських стосунків, тож вони не сприймали насильство як щось негативне. Вони звикли до нього під час радянських репресій 2030-х років. Про це не йшлося зовсім. А без цього жоден музей такого плану не може бути побудований. Також цей музей будується на дуже значному місці: там був єврейський цвинтар, потім православний, мусульманський, караїмський. Радянська влада знесла всі надгробки, але ж останки лишились. Цей проєкт, який я бачив, передбачає перед входом рів глибиною чи не 20 метрів. Це треба копатися в кістках, попелі, залишках жертв. Ми категорично проти такого проєкту. Цей проєкт приватний і його ініціаторами є великі російські бізнесмени, куди пізніше приєднали ще Віктора Пінчука".

Антон Дробович, у свою чергу, заявив, що слова Йосипа Зісельса не відповідають дійсності: "Про рів взагалі не йдеться. Якщо говорити про основну експозицію, то так, вона буде розміщена на глибині, в тому числі до 20 метрів. Рів, про який говорить пан Йосип, не відповідає дійсності, адже вхід, зображення якого є на нашому сайті, буде на глибині максимум трьох-чотирьох метрів".

"Громадянське суспільство не дозволить побудувати російський проєкт. Я пропонував об'єднати ці два проєкти, аби контроль та 51% фінансування будівництва був за Україною. Так ми були б упевнені, що нам не троянського коня привозять з Росії й за нього не буде соромно", додав співпрезидент єврейських общин та організацій України Йосип Зісельс.  

Читайте також — Новий Меморіальний центр Голокосту у Києві: яким він буде і чому

Проте Антон Дробович запевнив, що проєкт, описаний ним, не є російським: "Половина донорів у нас це іноземці, а половина українці. Проте й іноземці є людьми українського походження, які мають особистий мотив".

Нагадаємо, 29 вересня відзначають День пам'яті жертв Бабиного Яру.

Фото: Інститут національної пам'яті