Щоб підняти зарплату вчителям, треба 20 мільярдів гривень, які шукаємо — депутатка від "Слуги народу"

Щоб підняти зарплату вчителям, треба 20 мільярдів гривень, які шукаємо — депутатка від "Слуги народу"

Про реальність підвищення заробітних плат вчителям і що для цього потрібно, в ефірі Українського радіо розповіла членкиня комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновації, членкиня фракції партії "Слуга народу" Юлія Гришина.

"Я теж є освітянином, науково-педагогічним працівником. І для мене теж наболіла проблема підвищення заробітних плат. Що основне треба сказати? Основна структура бюджету на 2020 рік формувалася ще попереднім урядом. В їхніх межах було передбачено, що зарплата освітянам має зрости на рівні загальної індексації, це 11%.  Зараз проєкт бюджету залишається в цих межах. Звичайно, потрібно сказати, що особливість ситуації в тому, що сама постанова Кабміну про підвищення зарплати освітянам була прийнята минулим урядом за декілька місяців до закінчення каденції. Прем'єр-міністр Гройсман підписав її, здається, в останній день роботи уряду", — розповіла Юлія Гришина. 

Вона запевнила, що у зв'язку з цим всі показники підвищення заробітних плат фізично були невраховані в цьому проєкті бюджету: "Наразі новопризначеному уряду і нам, народним депутатам, є очевидним, що освітянам і педагогічним працівникам необхідно підвищувати заробітні плати. За розрахунками Міністерства освіти й науки ця сума складає близько 20 мільярдів гривень. Для того, щоб знайти такі гроші, ми всі працюємо в активному режимі: співпрацюють МОН, бюджетний комітет та наш комітет".

"В нас є найбільш незахищені категорії освітян: вихователі дитячих садочків, майстри виробничого навчання в професійних навчальних закладах та молоді вчителі, в яких ставка зарплати наближена до мінімальної заробітної плати. Ми плануємо закладати на них гроші спільно: і МОН, і Мінфін, і Верховна Рада в межах підготовки бюджету 2020 до наступного читання. Ми працюємо над пошуком джерел, де можна віднайти ці гроші", — підсумувала депутатка.

ФОТО: Укрінформ