Юрій Тарнавський: 80% роману "Теплі полярні ночі" — це біографічні факти, цей твір починав писати кілька разів

Юрій Тарнавський: 80% роману "Теплі полярні ночі" — це біографічні факти, цей твір починав писати кілька разів

Нещодавно відбулася презентація роману українсько-американського письменника Юрія Тарнавського "Теплі полярні ночі". В ефірі виїзної студії Радіо Культура письменник розповів про те, як писався новий роман.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Напівавтобіографічна оповідь про власне дитинство до і під час Другої світової війни. Головний герой, обдарований безмежною уявою та нестерпною жагою до невідомого, пізнає життя в ідилічній довоєнній Польщі та Україні воєнних часів. 

"У мене практично немає творів, написаних на основі автобіографічного матеріалу. Тому хотів написати твір про підвалини мого життя. Перші шість років ми жили в Польщі, де батьки були учителями. Потім почалася війна і все абсолютно змінилося. Я відчував потребу говорити про цю тему", — сказав він.

Письменник поділився спогадами про процес написання роману: "Після того, як виникла ідея цієї книжки, я відразу зашпортався. Я не міг іти далі, бо факти заважали моїй уяві розвиватися. Я покинув це через пів року. Повернувся до теми через п’ять років — була та сама проблема. Ще раз, ще раз… Проте у 2017 році я сказав собі: "Юрію, ти ніколи цієї книжки не напишеш. Хіба ти справжній письменник, якщо не можеш написати на тему, яка тебе мучить? У вересні 2017 року я вирішив спробувати. Цього разу замість того, щоб творити прозою, я заплющив очі й запитав себе, про що я хочу писати. Перед очима виникла картина покоїв, де я народився та провів перші роки свого життя. І тоді я почав описувати цю кімнату. Цей спосіб цілковито відкрив для мене цю тему. І я почав писати, проте це був не лише стислий і точний сюжет, я туди додавав уявні речі". 

За словами письменника, в романі "Теплі полярні ночі" 80%  — це біографічні факти, а 20% — уява. Цей художній твір базований на його автобіографії.

Читати також: Юрій Прохасько: важливо бачити те, що за читанням і писанням як діяльністю стоять різні бажання

Нагадаємо, що Юрій Тарнавський — український та американський письменник і лінгвіст, один із засновників Нью-Йоркської Групи авангардних українських діаспорних письменників та співзасновник і співредактор журналу Нові поезії, також як член американської групи письменників-новаторів Fiction Collective.

Пише українською та англійською мовами поезію, прозу, драму, есеї. Твори його перекладено азербайджанською, англійською, гебрейською, італійською, німецькою, польською, португальською, російською, румунською, французькою та чеською мовами. Його докторська дисертація Knowledge Semantics (Нью-Йоркський Університет) виступає проти теорії розкладальної семантики та поєднує погляди Ноама Чомського і Гіларі Путнама в одне формулювання.

Юрій Тарнавський презентував роман "Теплі полярні ночі" в книгарні "Є"