Чому такі важливі особисті кордони дитини — пояснює гендерна експертка

Чому такі важливі особисті кордони дитини — пояснює гендерна експертка

Надзвичайно важливо давати дитині особистий простір. Чим вона доросліша, тим він важливіший. Якщо ми не створимо цього простору вдома, де дитина живе, то тоді вона шукатиме цей простір безпеки за межами дому. Про це в ефірі Радіо Культура розповідає українська гендерна експертка Марта Чумало.

0:00 0:00
10
1x

За словами Марти Чумало, над власним простором дитини дорослим треба думати тоді, коли вона ще зовсім маленька.

"Коли дитина починає вивчати світ, повзати чи ходити, то вже тоді вона повинна мати якийсь свій куточок. Дитина дорослішає, і тим важливіше мати можливість сепарування. Потім наступить підлітковий період, одна з основних цілей якого — відірватися від батьків, сепаруватися і піти в доросле життя. Для того, щоб піти в це доросле життя, дитина повинна мати простір, де вона відчуває себе собою, де вона може бути сама з собою, де вона має можливість прислухатись до себе та зрозуміти, що з нею відбувається", — розповіла вона.

За словами Марти Чумало, якщо дитина усамітнюється в будь-який можливий спосіб, втікає з дому чи надовго зачиняється у ванній кімнаті, шукає місце, де вона може побути сама — то це сигнал про те, що дитина має потребу свого простору. 

"Дуже часто такі діти навіть фізично присутні при спільних заходах родини морально є відсутніми. В такий спосіб дитина сигналізує про те, що вона потребує усамітнення. І це усамітнення вона реалізує в такий спосіб", — додала Марта Чумало. 

За словами гендерної експертки, батьки повинні ненав’язливо демонструвати свою любов та сприймати дітей такими, як вони є.

"Мені дуже допомагають у комунікації з моїми дітьми спогади про себе в їхньому віці. Що я потребувала? Які основні проблеми вирішувала? Коли дорослі починають про це згадувати, вони краще розуміють, що потребує їхня власна дитина", — сказала експертка. 

Читати також: Як діяти, коли дитина не дотримується правил — пояснює юрист

Нагадаємо, що Марта Чумало — українська гендерна експертка, феміністка, співзасновниця, заступниця голови, керівниця проєктів і психологиня Центру "Жіночі перспективи". Активістка захисту жінок від домашнього насильства, експертка з гендерної політики в кампанії проти сексизму "Повага".