Навантаження на ФОПи за перший рік використання касових апаратів складе 70 тисяч гривень — експерт

Навантаження на ФОПи за перший рік використання касових апаратів складе 70 тисяч гривень — експерт

Про причини акцій протесту підприємців, що запроваджують зміни до законодавства для ФОПів та скільки ці законодавчі інновації коштуватимуть мікропідприємцям — в ефірі Українського радіо розповіли голова Союзу захисту підприємства Сергій Доротич та членкиня комітету торгово-промислової палати з питань безпеки бізнесу Євгенія Вакуленко.

0:00 0:00
10
1x

"На 30 вересня планується всеукраїнська акція під стінами Офісу президента з вимогою накладення вето на законопроєкти 1053-1 та 1073. Це законопроєкти, які зобов'язують використовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні реєстратори суб'єктів господарювання на спрощеній системі 2 та 4 групи оподаткування. На жаль, я вчора зробив для себе відкриття, що словосполучення "тощо безготівкових операцій" не прибрано. Для чого залишили цю шпарину для зловживань контролерів? Фактично можна вимагати наявності касового апарата у людини, яка отримує безготівкові платежі й не веде роздрібної торгівлі в магазині чи деінде", — розповів Сергій Доротич.

Він стверджує, що підприємці протестують, оскільки законодавчі нововведення не можливо виконати: "Найбільш вагома причина — це те, що мікропідприємці не можуть виконати положень цих законів. Використання реєстраторів розрахункових операцій — це не вся правда. Не так сам касовий апарат чи програмний реєстратор страшні, як неможливість його запрограмувати. Самі норми в законодавстві визначають обов'язок підприємця програмувати, кодифікувати, заносити товар до початку операції. Що це означає? Повинна бути первинна документація, якої немає в мікропідприємців, отже, ви не можете її занести. Бо мікропідприємці — це люди, які виготовляють товар власноруч. І є проблеми з кодифікацією, або закуповують і перепродують товар на торговельних майданчиках, базарах тощо. Відтак запрограмувати неможливо, а звідси будуть зловживання, штрафи, корупційні побори тощо".

Євгенія Вакуленко, у свою чергу, вказує на порушення прав підприємців: "Прийняття законів без широкого громадського обговорення — це вже порушення права. Річ у тому, що будь-який акт регуляторної дії має пройти громадське обговорення. Тут цього не було. Не враховані нюанси, що запровадження касових апаратів тягне навантаження на приватного підприємця, в якого податки й так ледь перекриваються його доходами".

"Біда не втому, що запроваджується касовий апарат, а в тому, яким чином це запроваджується і за чий кошт. Якщо держава хоче запровадити якісь процедури, вона має убезпечити ці процедури. Якщо це перекладається на плечі підприємців це неправильно", — наголошує Євгенія Вакуленко.

Сергій Доротич окремо розповів, скільки теоретично коштуватиме запровадження касових апаратів для приватних підприємців: "У свій час, у 2015 році, спільно з регуляторною службою ми провели обрахунок. Він стосувався не тільки гаджетів, але й трудових ресурсів, які треба витратити на програмування, пломбування, адміністрування, здання звітності й т.д. Навантаження за перший рік використання касового апарату складає 70 тисяч гривень. Відтак всі товари, які продає мікропідприємець стануть дорожчі на 70 тисяч гривень".

ФОТО: pixabay