Частина санкцій проти Януковича, які мають значення, продовжує діяти – політолог Віктор Таран

Частина санкцій проти Януковича, які мають значення, продовжує діяти – політолог Віктор Таран

З експрезидента Віктора Януковича зняті санкції півторарічної давнини, які не мають особливого значення. Ті ж санкції, які мають значення, продовжують діяти. Про це в ефірі Українського радіо повідомив голова Центру "Ейдос" Віктор Таран.

0:00 0:00
10
1x

"Якщо говорити про зняття санкцій, то прийшла інформація, що мова йде не про ті санкції, які на нього накладені, а про санкції півторарічної давнини. Тобто ці санкції й так не мали великого значення, а ті санкції, які мають значення, діють. Тому дочекаймося фінального рішення суду, тоді будемо аналізувати й остаточно говорити", – розповів Віктор Таран.

За словами політолога, якщо Янукович хоче повернутися в Україну, то нехай приїжджає: "Я із задоволенням хотів би його побачити, зустріти. Я думаю, українське суспільство із радістю побачить його на нарах, тому що досвід у нього вже є. Якщо він хоче, як він казав, розібратися із ситуацією, що була в Києві 1820 числа і хто здав Крим, то нехай приїде і розкаже, як під його керівництвом колишнє Міністерство оборони, наприклад, розформувало десантний полк у Феодосії і зробило з нього батальйон. Або розкаже, чому міністр оборони Лебідь мав звання генерала ФСБ і займався тим, що роздавав полігони під забудову котеджних містечок, до яких мала відношення його дружина. Послухаємо, що він розкаже, хто віддавав команди 1820 лютого, коли силовики перейшли рамки дозволеного і вбивали людей. І я не говорю зараз про Небесну Сотню, а просто нагадаю, що 18 лютого вбивалися люди й на Майдані, і в Маріїнському парку."

Також голова Центру "Ейдос" висловився й щодо повернення одіозних особистостей, на кшталт Портнова чи Богатирьової, які спостерігаються останнім часом: "Є питання, в першу чергу, до правоохоронних органів. Виходить дуже цікава ситуація: до завершення другого туру вони в Україну не поверталися. А зараз вони всі повертаються, як писав Андрій Портнов: "Медленный ползучий реванш". Хочете – називайте це реваншем, хочете – зміною політичної кон’юнктури. Для Зеленського Янукович, Портнов умовно ніколи не були ворогами. Зеленський не був на Майдані, він виступав на корпоративах у верхівки "Партії регіонів", він сам з Кривого Рогу. Вони для нього не є природними ворогами."

Нагадаємо, суд Європейського союзу скасував персональні санкції, продовжені Радою ЄС проти експрезидента Віктора Януковича у 2018 році. Проте колишній президент-утікач продовжує залишатися під дією чинних санкцій до березня 2020 року. Раніше речник сина Януковича, Олександра, Юрій Кірасір повідомив, що Європейський суд скасував санкції Європейського Союзу проти колишнього президента Януковича за 20182019 роки.

ФОТО: facebook Віктора Тарана