В Україні немає дієвого механізму із забезпечення інформаційної безпеки — Смешко

В Україні немає дієвого механізму із забезпечення інформаційної безпеки — Смешко

В Україні немає жодного дієвого механізму, який би насправді забезпечував планування, контроль і координацію діяльності всіх державних і недержавних установ із захисту інформаційної безпеки держави. Про це в ефірі Радіо Культура розповів військовий, політичний і державний діяч Ігор Смешко.

Ігор Смешко зазначив, що у законодавстві всіх цивілізованих країн світу існує визначене поняття "інформаційна безпека".

"У 1982 році президент США Рональд Рейган своєю таємною директивою якраз і ввів розуміння того, що інформація поряд із воєнним, економічним, дипломатичним елементами є складовими державної сили. Інформація повинна захищатися і бути під опікою держави. В Америці Рада національної безпеки, Державний департамент, Міністерство оборони, Директор Центральної розвідки щодня опікуються цими елементами. Посилюють свій захист інформаційної безпеки і піклуються про те, щоб точка зору про США відповідним чином в її інтересах через представництва розподілялася у світі", — розповів він. 

За словами Ігоря Смешка, в Україні є тільки проголошені гасла, а не дієві механізми забезпечення інформаційної безпеки. "В нас навіть була введена доктрина інформаційної безпеки, в нас була введена стратегія кібербезпеки. Проте, як на мене, в нас є проголошені гасла, але немає жодного дієвого механізму, який би насправді забезпечував планування, контроль і координацію діяльності всіх державних і недержавних установ щодо захисту інформаційної безпеки нашої держави", — розповів він. 

Читати також: Україна на інформаційному фронті гібридної війни: стримування чи контрнаступ?

За його словами, в національній доктрині країни-агресора, яка вже зайняла частину нашої території і яка веде проти нас війну, немає існування України як окремого народу. 

"В риториці вищого політичного керівництва держави, яка веде з нами війну, йдеться про те, що ми — фейкова держава. Де в нас є скоординована політика для того, щоб щодня підтверджувати нашим громадянам те, що ми здатні збудувати міцну демократичну державу, яка дасть добробут, високий рівень стандартів і захист індивідуальних прав?", — питає він.

На фото: Ігор Смешко. Джерело: Фейсбук