З жовтня в Україні працюватиме Центр психічного здоров'я та реабілітації ветеранів війни

З жовтня в Україні працюватиме Центр психічного здоров'я та реабілітації ветеранів війни

З 1 жовтня цього року вперше в Україні розпочне роботу Центр психічного здоров'я та реабілітації ветеранів війни. Хто та яку надаватиме там допомогу – Українському радіо розповіла невропатологиня, лікарка вищої категорії, голова державного закладу "Госпіталь ветеранів війни "Лісова поляна" Ксенія Возніцина.

0:00 0:00
10
1x

"Ідея створення такого закладу виникла ще в 2017 році в рамках Міністерства охорони здоров'я. І саме робочою групою МОЗ було вирішено змінити статут закладу, який мав назву "Госпіталь воїнів-інтернаціоналістів", де лікувалися лише воїни, які були в Афганістані, та перейменувати заклад на "Госпіталь ветеранів війни", де йдеться, звісно, про всі війни. Закладу була надана спеціалізація надавання медичної допомоги в галузі психічного здоров'я", – розповіла Ксенія Возніцина. 

За її словами, спочатку в МОЗ була ідея зробити ПТСР-центр, аналог таких центрів за кордоном, але враховуючи особливості нашої країни, вирішено було розширити назву і зробити Центр психічного здоров'я і реабілітації ветеранів. Оскільки психічне здоров'я є значно ширшим поняттям, ніж посттравматичний синдром: "В суспільстві є значна стигматизація ветеранів АТО, що мене засмучує. І ветеранське суспільство ставиться до спеціалістів з префіксом "псих" – психотерапевт, психолог – звісно, без довіри. Призвичаїти людей до нормального ставлення до цих професій має інформаційна політика на рівні держави: це можуть бути й соціальні ролики, й інформаційні буклети. Також все, звісно, залежить від фахівців: якщо хлопець раз потрапить до фахівця, якому викаже довіру і все буде добре, піде лікування. Тому що реабілітація – це не завжди лікування: зазвичай правильно реабілітований травматичний досвід, який ветеран отримав під час бойових дій, несе потенціал та силу для країни".

"Також в нас є ще одна особливість, крім, власне, отриманої психологічної травми та ПТСР. Йдеться про хлопців, які перенесли контузію, закриту черепно-мозкову травму, яка виникла внаслідок дії вибухової хвилі. Вона зазвичай у хлопців в 20142015 рр. не фіксувалась і не лікувалась, а це може бути й другий-третій раз. Зараз вони дуже страждають від постійних фізичних проблем: головні болі, шум у вухах, непереносимість людних місць, роздратованість плюс величезні психологічні проблеми. Тому проблеми у нас комплексні", – пояснює лікарка.

Вона зазначає, що метою закладу, який відкривається в Україні, є не лише набрати фахову команду, яка вже є, і займатися лікувально-реабілітаційною справою в центрі, але й створити тренінговий центр на базі, де всі фахівці, які працюють в цій галузі, могли би приїздити, обмінюватися досвідом, відвідувати фахові тренінги, аби була координація: "Адже підготовлених фахівців в нас досить багато, але вся ця допомога некоординована, розпорошена". 

ФОТО: Update.com.ua