Влада навмисно не обвалювала гривню у 2014 році, а утворила гнучкий курс —аналітикиня VoxCheck

Влада навмисно не обвалювала гривню у 2014 році, а утворила гнучкий курс —аналітикиня VoxCheck

Аналітикиня проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко в ефірі Українського радіо пояснила, чому у 2014 році відбулося різке падіння гривні щодо долара та чому Національний банк обрав гнучкий курс валюти.

0:00 0:00
10
1x

"У 2014 році Нацбанк не мав ресурсів для утримання далі фіксованого курсу гривні. У нас було дуже мало валютних резервів, за рахунок яких до цього постійно утримували курс гривні — 8 гривень за долар. Перед Нацбанком був вибір: або не визнавати девальвацію і адміністративними методами притягати ринковий курс до офіційного, або визнати, що гривня не може бути такою стабільною валютою, як долар, і відпустити курс у вільне плавання, час від часу коригувати курс відповідно до ринкового. Таким чином, Нацбанк обрав гнучкий курс. Коригування курсу адміністративними методами було б мало ефективним", — зазначила Світлана Сліпченко.

Аналітикиня підкреслила, що "влада навмисно не обвалювала гривню, вона утворила гнучкий курс. Знецінення гривні втричі — це результат ринкового механізму. І для цього були об’єктивні причини".

Світлана Сліпченко пояснила, як працює гнучкий курс.

"Гнучкий курс — це ринкове утворення курсу гривні. Він утворюється так само, як і будь-яка ціна на ринку на основі попиту та пропозиції. Попит на іноземну валюту виникає тоді, коли треба щось купити за кордоном (імпорт товарів, оплата іноземних послуг, придбання іноземних цінних паперів тощо). Також нам необхідна іноземна валюта, щоб віддавати борги іноземцям. Пропозиція на іноземну валюту — це навпаки, коли іноземці хочуть купити гривню. Вони можуть купувати її, аби купити українські товари, інвестувати в гривневі українські папери або розмістити гривневий депозит. Якщо попит на іноземну валюту перевищує пропозицію,  іноземна валюта стає дорожчою, а гривня — дешевшою. Якщо ми маємо надлишок іноземної валюти, гривня буде зміцнюватись. Ось так і працює гнучкий курс", — сказала вона.

Аналітикиня VoxCheckтакож зауважила, що зміцнення курсу — це не завжди добре.

"Зміцнення курсу — не завжди добре. Залежить від того, хто орієнтується курс. Для експортерів міцна гривня означає, що їх товари стають дорожчими для іноземців, і коли товар дорожчий, попит на нього може знизитись. Натомість імпортери на той самий обсяг гривні можуть купити більше валюти, більше імпортних товарів, але тоді у гривні обсяги імпорту зменшуються, і уряд отримує менше доходів від  податків з імпорту. Крім того, обсяг зовнішнього боргу в гривні теж знизиться, і знизяться видатки уряду та приватного сектору на виплати за зовнішніми боргами", — прокоментувала експерт.

Фото — НБУ