В Україні 55% фахівців, які мають боротися з домашнім насильством, вважають його приватною справою — правозахисниця

В Україні 55% фахівців, які мають боротися з домашнім насильством, вважають його приватною справою — правозахисниця

Коли в Україні ратифікують Стамбульську конвенцію проти домашнього насильства, чому важко вести статистику загиблих та постраждалих внаслідок домашньої тиранії — про це в студії Радіо Промінь розповіла президентка правозахисної організації "Ла Страда Україна" Ольга Калашник.

Художня інсталяція, яка з'явилася у Стамбулі як символ загиблих від домашнього насильства жінок, не залишила байдужими і українських правозахисників. 440 пар червоних туфель на високих підборах з'явилися на стіні у Стамбулі — у такий спосіб автор інсталяції вирішив вшанувати пам'ять жінок, яких вбили чоловіки, та припинити замовчувати цю проблему.

Президентка правозахисної організації "Ла Страда Україна" Ольга Калашник мистецьку акцію, проведену в Стамбулі, підтримує. Адже мистецтво — це ще одне нагадування про цю проблему.

"Стратегічне партнерство, в тому числі, бізнесу і мистецтва — воно дуже-дуже важливе для того, щоб привертати увагу. Бо цифри, які говорять про насильство, вони дуже великі. За даними ООН, кожна третя жінка в світі стикається з домашнім насильством, як правило, фізичним і сексуальним. 38% загиблих насильницькою смертю жінок були вбиті колишніми або нинішніми партнерами, відповідно до глобального дослідження ВООЗ. Тобто, не незнайомці на вулицях або в темних лісосмугах вбивають жінок, а їх вбивають чоловіки, партнери, з якими вони проживають. На жаль, ми не можемо оперувати точними даними, бо не проводилися в Україні дослідження по феміциду (вбивство жінок за гендерною ознакою)", — вважає президентка "Ла Стради".

Ольга Калашник наголошує, що дуже важливо провести таке дослідження і дізнатися, скільки ж дійсно в Україні щорічно вбивають жінок саме вдома — партнери, чоловіки, батьки. Складність полягає у тому, що для того, щоб було проведено таке дослідження, має бути чітке розуміння у всіх, що проблема існує.

"На жаль, і до сьогодні все одно існують дискусії. "Ла Страда" проводила в 2017 році опитування серед поліцейських, суддів і прокурорів стосовно їхнього ставлення до домашнього насильства. 55% спеціалістів — фахівців, які мають боротися з домашнім насильством, вважають його приватною справою! І вже звідси йде певне нерозуміння і той супротив, з яким стикаються жертви домашнього насильства, коли вони звертаються в поліцію. Коли вони йдуть в суди з тим, що це не злочин, а якась там домашня сварка або сімейний конфлікт", — говорить правозахисниця.

Щодо ратифікації Стамбульської конвенції вже новою Верховною Радою, Ольга Калашникова наголошує, що в Україні вже є для цього підгрунтя, і вже багато що зроблено. Зокрема, новий закон, який вступив у дію 11 січня 2019 року, говорить про те, що домашнє насильство — це кримінальний злочин. І саме цей закон, за словами Ольги, був написаний у відповідності до цієї конвенції.

"Україна вже зробила кроки, коли стандарти конвенції Ради Європи були впроваджені в національне законодавство. Тому сьогодні у нас першим завданням стоїть впровадження цього нового закону в життя і норми, які є в ньому. Ми, громадські організації, будемо робити все, щоб Стамбульська конвенція була ратифікована", — говорить правозахисниця. 

Понад мільйон жінок в Україні щороку стають жертвами фізичного або сексуального насильства в сім'ї — порахували у Фонді народонаселення ООН в Україні. За даними нацполіції України, лише за минулий рік надійшло понад 115 тисяч заяв про наругу в сім’ях. Лише діти повідомили про 1285 фактів домашнього насильства, і поліція розпочала майже 2700 судових розслідувань. 

Від початку року в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, які визнають системне насильство в сім'ї злочином. І вже рік діє закон про протидію та запобігання домашньому насильству, який визначив 16 категорій людей, щодо яких може вчинятися таке насильство. Зараз це вже не лише дружина, дитина, чоловік — це і бабусі, дідусі, колишнє подружжя, люди, які мають спільну дитину чи живуть у громадянському шлюбі, наречені, брати, сестри. Але водночас, Верховна Рада і досі не ратифікувала Стамбульську конвенцію про запобігання насильству, хоча Україна підписала її ще в 2011 році.

Фото: turantimes.kz