Марш за клімат в Україні: які вимоги і чому це важливо

Марш за клімат в Україні: які вимоги і чому це важливо

На завтра у Києві запланований Всеукраїнський кліматичний марш. У студії Радіо Промінь експертка кліматичного відділу екології та співкоординаторка маршу Ольга Бойко розповіла, чому виникла необхідність проведення такого заходу.

Останнім часом у світі почастішали природні катаклізми, аномальна спека змінюється  аномальним холодом, у вересні випадає перший сніг в Карпатах, а в березні можуть квітнути троянди. Урагани, повені, землетруси — лише за один рік кількість природних катаклізмів є більшою, ніж за перші 10 років минулого століття. Через зміни клімату на планеті 21 мільйон людей були змушені залишити свої домівки. Ці та інші негативні ефекти впливають на всі країни. За прогнозами, до 2100 року середня температура підвищиться аж на 6°. Тож питання, чи треба зупиняти ці зміни, вже не стоїть абсолютно — стоїть питання, чи встигнемо ми їх зупинити. І діяти треба починати негайно.

Аби привернути увагу до екологічної ситуації та озвучити конкретні вимоги до законодавців, завтра планують провести марш у Києві. Його учасники розпочнуть ходу о 12:00 з Михайлівської площі і планують прийти до Офісу президента України.

"У нас є основні шість вимог, які ми створили і випрацювали разом з експертами. І в тому числі, з організаціями, дотичними до тем клімату. Цього року, насправді, відбувається унікальна річ. Коли дуже багато організацій та рухів, які не є безпосередньо за клімат або за відновлювальні джерела енергії, об'єднуються. Ви можете побачити це також в наших вимогах. Перші вимоги — такі основні, тому що в Україні 2/3 парникових газів — від спалення викопного палива. Найперше, що потрібно робити, це впроваджувати заходи з енергоефективності", — розповідає Ольга Бойко.

Вимога 1: Енергоефективність 

"Україна в топі, але не в тому, в чому хотілося б. Ми — дуже енергонеефективні. Україна використовує дуже багато енергії для тих потреб, для яких, наприклад, у тій самій сусідній Польщі використовують менше енергії. Це заходи, які може зробити кожна людина і побачити результат через місяць-два, навіть в грошовому еквіваленті". 

Вимога 2: Перехід на відновлювальні джерела енергії 

"Це можливо в Україні економічно та технологічно. Для цього потрібні, звісно, відповідні законодавчі акти і політична воля, інвестиції, але є вже дослідження, які показують, що умови для цього є в Україні. І власне, розподілена генерація — це коли люди ставлять собі там невеликі панелі або вітряки, і таким чином покривають свої потреби в електроенергії, наприклад. Це також у нас в Україні розвивається — більше шести тисяч приватних господарств встановили собі таке обладнання. У нас є програми підтримки, "зелений тариф" наприклад,  за яким можна продавати надлишок енергії і яким покриваються всі витрати".

Вимога 3: Скасувати дотації вугільній галузі

"Ще одна важлива вимога —  припинити дотувати вугільну галузь, тому що вона зараз в Україні є збитковою. Це технологія, яку ми отримали у спадок, і зараз жодна шахта не є прибутковою. В Україні вже є плани щодо їх закриття. Але, звісно, цей процес має бути справедливим для людей, які досі там працюють — у нас декілька десятків тисяч шахтарів досі є, і дуже багато міст від них залежать, отримуючи прибуток майже тільки з вугільних шахт. Тому така справедлива трансформація цих вугільних регіонів, вона повинна відбуватися, і до цього також є вже передумови: вивчається досвід інших країн, є деякі проєкти, кампанії, які починають цей процес трансформації і пошуку інших можливостей для розвитку в цих регіонах".

Вимога 4: Зелений транспорт

"У нас є вимога щодо зеленого транспорту: "Зеленому місту — зелений транспорт". Має розвиватися громадський транспорт, він має бути сучасним, комфортним і зручним, не надто переповненим, і не маршруткою. Дуже хочу, щоб у нас була можливість користуватися ним зі спокійною душею, не переживаючи, що ти там десь запізнишся, або що громадською смугою буде їхати приватна автівка, або що взагалі вона буде заблокованою чи запаркованою. Для цього вже також відбуваються кроки: ці смуги для громадського транспорту виділяють, розвивається велоінфраструктура. Але, звісно, є дуже довгий шлях, який потрібно пройти і є організації, які саме цим профільовано займаються. В європейських містах наразі йде тенденція до такого витіснення приватних автомобілів, аби міста були для людей, для пішоходів у першу чергу, щоб інфраструктура була зручною для тих, хто ходить пішки та для тих, хто використовує велосипед — від 5 до 10 кілометрів це найзручніший транспорт".

Вимога 5: Заборона одноразового пластику

"Виробництво пластику дає дуже багато викидів парникових газів, і якщо ми говоримо про утилізацію подальшу, то органічні відходи виділяють метан. Відомий є парниковий газ СО2, а метан в декілька разів більше затримує тепла, тобто він для парникового ефекту в декількасот разів гірший. Тому це, звісно, питання теж дуже важливе: поводження з відходами, і те, як людство використовує ресурси". 

Вимога 6: Припинити дотації тваринництва

"Ми дотуємо дуже багато великих промислових підприємств тваринництва, які також викидають той самий метан — це досить велика проблема. Це десь 18 відсотків викидів".

Акція відбуватиметься одночасно у низці країн світу, на думку Ольги Бойко, такі марші необхідні, але на них все не закінчується, на них все лише починається. 

"Така активність потрібна, тому що саме такі громадські об'єднання, коли люди бачать, що щось відбувається, що їхні сусіди, їхні або батьки, або діти так щиро виходять за якусь проблему і хочуть привернути до себе увагу, відкривають можливості впливу на прийняття рішень", — говорить Ольга Бойко.

Фото: gurt.org.ua