Чому люди стають чайлд-фрі — коментує психолог

Чому люди стають чайлд-фрі — коментує психолог

Люди, які свідомо відмовляються від батьківства, — чим вони керуються та з чим вони стикаються в соціумі? Про чайлд-фрі з сімейним психологом і психотерапевтом Наталею Простун говорили в ефірі Радіо Промінь.

Вони піддають сумніву усталену традицію обов’язковості народження дітей, до ймовірного батьківства ставляться з обережною відповідальністю, а на закиди суспільства, що вже "пора" часом відповідають бунтом.

Про чайлд-фрі з сімейним психологом і психотерапевтом Наталею Простун говорили в ефірі Радіо Промінь. 

Чайлд-фрі (дослівно — "вільні від дітей") — це люди, які свідомо відмовляються мати дітей, навіть маючи для цього можливості. У цій спільноті є як люди, які негативно ставляться до всіх дітей загалом, так і ті, хто дітей сприймає позитивно, але з різних причин вирішив їх не народжувати. 

Людей, які вважають, що ідеальною є сім’я без дітей, в Україні, згідно з опитуваннями, близько 1,2%. Основною причиною відмови від дітей у більшості все ж називають матеріальну, хоча багато хто воліє бути вільним від дітей, аби подорожувати та мати більше часу на саморозвиток.

Як розповідає психологиня Наталя Простун, причин такого вибору у людей може бути багато, зокрема, сумніви: "я боюся мати дітей", "я боюся відповідальності", "я не впевнена, що зможу дитину забезпечити чи попіклуватися".

Психолог вважає шкідливою відверту пропаганду проти народження дітей.

"Багато є молодих людей, мам, які хвилюються щодо дитини, мають свої страхи. І коли людина чує, що це так круто — не мати дітей, вона може підтримати цю ідею, а потім жалкувати, коли їй буде вже років 45", — говорить Наталя Простун.

Інколи це бажання у людей змінюється, вони народжують і розуміють, що можуть полюбити дитину. Засуджувати цей вибір, як і нав'язувати протилежну думку, справа невдячна. Адже людина сама відповідальна за своє життя, і нічого поганого в її виборі немає.

Якщо ви сумніваєтеся у своєму виборі, то Наталя Простун радить звернутися до психолога, аби глибше розібратися в собі, і зрозуміти свої справжні бажання та мотиви. Адже інколи такі рішення коригуються після того, як людина зрозуміє, чого хоче насправді.

Фото: Уніан