Перша медична допомога рятує життя: чого навчають дітей з п'яти років?

Перша медична допомога рятує життя: чого навчають дітей з п'яти років?

Де у Києві навчитись надавати першу медичну допомогу та що робити в типових ситуаціях, з якими стикається кожна людина, Радіо Промінь розповіла координатор з першої допомоги «Товариства Червоного хреста України» Надія Ямненко.

"Навчитися правильно надавати першу медичну допомогу в столиці, можна записавшись на нашому сайті "Товариство Червоного Хреста України". З вами зв’яжеться наш адміністратор і вам скажуть де і коли ви можете пройти ці тренінги", – розповідає Надія Ямненко.

Як зазначає координаторка, товариство має 6-годинні та 12-годинні курси навчання: "Шестигодинна програма є базовою, яка розраховується на людину, яка ніколи або дуже-дуже давно щось проходила. Два рази на місяць ми організовуємо 6-годинну програму та один раз на місяць – 12-годинну, в нас в офісі на Пушкінській, 30".

"Також є навчання для дітей, які відбувається двома шляхами: перше – це ми ходимо до шкіл в рамках тижня безпеки життєдіяльності, проводячи тематичні майстер-класи, і друге – Дитяча академія медичної допомоги, де кожної суботи або неділі є 30-хвилинне заняття для дітей від п’яти років".

Координаторка з першої медичної допомоги розповіла, як себе поводити у ситуаціях, з якими може стикнутися кожна людина у повсякденному житті.

Як надавати допомогу при непритомності у транспорті?

Ніколи не давати сторонній людині жодних пігулок. Просто необхідно прихилити голову якомога нижче до колін і на наступній зупинці допомогти вийти на свіже повітря. Якщо ж людина почервоніла, це означає, що в неї підвищився тиск, і тоді їй теж потрібне свіже повітря. В такій ситуації варто спитати, чи має людина при собі власні пігулки проти тиску.

Як зупинити кров з носа при травмі?

Аби зупинити носову кровотечу, треба затиснути носа та нахилити голову вниз. За жодних обставин цю кров не можна ковтати.

Що робити, якщо людина поруч з вами вдавилася?

Якщо людина ще кашляє, значить організм сам намагається позбутись чужорідного тіла. Якщо людина не кашляє, це означає, що відбувається повна задуха і треба здійснити п’ять енергійних поштовхів по спині, а потім, якщо це не допомогло, натискати на верхню третину живота,  над пупком.

Як правильно робити серцево-легеневу реанімацію?

Почнемо з того, чи потрібно її робити: щоб зрозуміти це, потрібно, чи людина дійсно не дихає і серцебиття немає. Найкраще це перевірити за принципом "чую, бачу, відчуваю": почути та відчути дихання та побачити, чи піднімається грудна клітина. Якщо протягом десяти секунд ви не відчули двох циклів "вдих-видих", реанімація потрібна. В першу чергу, викликайте швидку допомогу. Потім треба знайти місце, куди натискати: натискати потрібно на верхню третину грудної клітини. Робити це варто на твердій поверхні, людина має лежати на підлозі. Треба натискати 30 натискань з частотою 100-120 натискань на хвилину, з глибиною для 5-6 см висоти грудної клітини для дорослої людини до того часу, поки не приїде швидка.

Нагадаємо, 14 вересня відзначався Світовий день медичної допомоги. Про необхідність навчатися надавати першу медичну допомогу у своєму пості у мережі Facebook згадала й Уляна Супрун: "Важко переоцінити важливість першої медичної допомоги, адже кількість врятованих життів завдяки вчасній першій допомозі нараховує десятки тисяч людей по всьому світу щороку.

Вміння надавати першу допомогу — це інвестиція в життя, не лише власного, але й всієї спільноти. Це виховання відповідальності "здорового" суспільства, коли ми думаємо не лише про себе, але й інших людей. Це як дбати про довкілля, безпеку на дорозі чи не мовчати, коли бачите насильство чи дискримінацію. Це стосується кожного з нас.

Тому обов’язково пройдіть навчання з першої допомоги та намагайтесь регулярно оновлювати свої знання і навички. Бо прості речі рятують життя.

В публікації зібрано важливі дописи про те, як надавати першу допомогу в різних ситуаціях. Водночас важливо не лише розуміти теорію, але й відпрацювати на практиці що і як робити. Практичні навички допоможуть не розгубитися в складній ситуації, а головне — якнайшвидше допомогти людині, що цього потребує.

– Перша допомога в разі інсульту: http://bit.ly/2kJwXoS 

– Теплового виснаження чи теплового удару: http://bit.ly/2mgRXnv 

– Утоплення: http://bit.ly/2mg6iQZ 

– Сонячних опіків: http://bit.ly/2lS8Sws 

– Термічних опіків: http://bit.ly/2kkiHCS 

– В разі епілепсії: https://goo.gl/uTkZw1

– Панічної атаки чи серцевого нападу: http://bit.ly/2X6qxNA 

– Отруєння грибами: http://bit.ly/2kf1zhG 

– Базові правила допомоги в разі ДТП: http://bit.ly/2kAybCM

ФОТО: pixabay