"Люди вже панікують", — Ольга Стефанишина про ймовірне скасування закупівель ліків через міжнародні організації

"Люди вже панікують", — Ольга Стефанишина про ймовірне скасування закупівель ліків через міжнародні організації

Верховна Рада зробила крок до скасування закупівель ліків через міжнародні організації. У першому читанні ухвалено законопроект № 1076 "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель". Чи дійсно цей закон в такому вигляді, який він є зараз в першому читанні, становить загрозу для міжнародних закупівель ліків? Про це в ефірі Українського радіо розповіла народна депутатка, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, екс-заступниця міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

За словами Ольги Стефанишиної, нова редакція закону "Про державні закупівлі" дійсно скасовує можливість закуповувати ліки за допомогою міжнародних організацій. Однак члени комітету охорони здоров'я мають намір до другого читання внести правки, щоб ця можливість залишилася ще мінімум на два роки.

"Проект закону "Про публічні закупівлі" ухвалилилише у першому читанні. Чомусь під час формування цього проекту норма про можливість Міністерства охорони здоров’я закуповувати ліки через міжнародні організації була видалена. Насправді ці закупівлі є дуже ефективними і рятують багато життів. Тому до другого читання ми подаємо пропозицію повернути цю норму", —  сказала вона. За її словами, це буде тією правкою, яка дозволить продовжити реформузакупівель лікарських засобів та медичних виробів.

Ольга Стефанишина розповіла, що обов’язково має бути вказано в законі "Про державні закупівлі" у другому читанні: "У законопроекті є дуже важливий пункт, де вказано, що сьогодні лише Міністерство оборони може здійснювати закупівлі через спеціалізовані організації. Туди потрібно додати також центральні органи влади, які є в сфері охорони здоров’я. Ми внесли цю поправку також".

За її словами, прості люди вже панікують. У соцмережаж відбувається жваве обговорення негативних наслідків скасування закупівель ліків через міжнародні організації, цю тему також обговорюють в онкодиспансерах. 

"Панікувати не варто, оскільки на сьогодні закон ще не ухвалений і міжнародні закупівлі ще діють. Хочу запевнити, що ми зі свого боку як організація (БФ "Пацієнти України" — ред.) зробимо все можливе і неможливе, щоб ця реформа, яка працює на благо пацієнтів, продовжилась", — сказала вона.

Читати також: Деякі представники нової команди МОЗ викликають занепокоєння — Ольга Стефанишина

Раніше Ольга Стефанишина повідомляла, що нині держава повністю забезпечує безоплатне стентування для всіх пацієнтів з інфарктом з елевацією сегмента ST, які потребують негайної допомоги. "Прорив у забезпеченні стався у 2016 році, коли міжнародні організації за ті самі кошти змогли закупити втричі більше стентів у 2016 році, ніж це робив МОЗ України до запровадження закупівель через міжнародні організації. 90% онкологічних препаратів сьогодні МОЗ закуповує дешевше ніж до міжнародних закупівель. На деякі ліки ціну вдалося знизити у 67 разів", — переконана Стефаниша.

 

 На фото Ольга Стефанишина. Джерело: Фейсбук