Податки в Україні: що говорять політики і чи можна довіряти їхнім словам — роз'яснює аналітик

Податки в Україні: що говорять політики і чи можна довіряти їхнім словам — роз'яснює аналітик

Якою є податкова система України у порівнянні з іншими країнами світу? Як політики маніпулюють даними щодо податків та як цьому протидіяти? Про це в ефірі Українського Радіо розповіла аналітикиня VoxCheck Світлана Сліпченко.

0:00 0:00
10
1x

Більше 80 % українців ніколи власноруч не сплачували податки. У нас ця система доволі автоматизована.Тому громадяни майже не підозрюють або іноді не розуміють, що в наповненні держбюджету є чітке джерело —  це їхні податки. Що сплачується при отриманні доходу людиною у казну держави?

З доходів громадян сплачуються різні податки. Перші — це знайомі більшості українців податки, які йдуть із зарплати. Їх декілька. Це податок з доходів фізичних осіб, єдиний соціальний внесок та військовий збір. Є у нас і фізичні особи-підприємці, які теж платять податки — це єдиний податок та єдиний соціальний внесок. Їх розмір залежить від особливостей діяльності, але він має бути не менший ніж мінімальний соціальний внесок — це 22 % мінімальної зарплати. Якщо ви маєте доходи у вигляді банківських відсотків на депозити, то, відповідно, сплачується і податок на них, що складає 15 % від суми відсотку для всіх без винятків вкладів. Маємо ще податки на споживання або непрямі податки. Це податок на додану вартість, який складає 20 %. Ви сплачуєте його щоразу, коли щось купуєте у магазині та коли сплачуєте за комунальні послуги. На чеках з супермаркетів вказується сума ПДВ, яку ви сплатили. Це так званий непрямий податок. Він з'явився в Україні у 1991 році. Проте є й інші податки. Коли ви купуєте алкоголь, тютюнові вироби чи пальне, то до цього ПДВ ще й додається акциз — інший різновид непрямого податку. Якщо ви купуєте імпортні товари, то ще сплачуєте імпортне мито. Таким чином ПДВ, акциз та мито — це різновиди податків на споживання або ж непрямих податків. 

Можете дати відповідь на запитання, яке давно хвилює багатьох українців: "Чому ж в Україні такі високі податки, а якість життя гірша, ніж в Європі, де податки, здається, нижчі"? 

Це поширений міф. Його поширюють не дуже уважні ЗМІ та псевдоексперти. Найяскравіший приклад — це податок з доходів фізичних осіб: в Україні він відносно низький і становить 15 %, а у європейських країнах та США верхня межа цього податку близько 50 %. У деяких країнах, наприклад у Франції, ставка цього податку ще вища. Не такі вже високі у нас податки порівняно з європейськими країнами. 

На тему податків висловилась депутатка 8 скликання Тетяна Острікова. Вона заявила: "Якщо ми подивимося, скільки збирається податку на додану вартість в європейських країнах… з урахуванням того, що в них є практика використання понижених ставок з ПДВ за 112 директивою ЄС і пільгові ставки… то це буде в середньому показник по ЄС в 7% ПДВ ".

Це якраз приклад коректного висловлювання серед українських політиків. Справді у Європейському Союзі є практика гнучкого оподаткування. А щодо того, що 7 % збирається ПДВ, то мається на увазі, скільки відсотків оці податкові надходження від ПДВ становлять від ВВП — і це справді 7 %. 

Також висловився щодо податків і колишній голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров. 30 листопада 2016 року він сказав: "Якщо порівнювати європейські й українські податкові ставки, то наші достатньо низькі".  

Це приклад правдивого висловлювання. Як вже було сказано, наші ставки оподаткування, зокрема на доходи громадян, в рази нижчі ніж в Європі. 

21 вересня 2018 року Юлія Тимошенко заявила: "І тому я хотіла би вам також відкрити таку інформацію, яку ви теж можете відкрити і почитати у відкритих джерелах. Більше 50 країн світу не мають ПДВ. Живуть, працюють успішно, прекрасно без будь-яких проблем". 

Ця заява пролунала під час презентації свого "Нового економічного курсу". І це приклад маніпуляції, не зовсім коректної інформації. По-перше, ПДВ не має десь приблизно 30 країн світу, а не 50. По-друге, наприклад, у США немає податку на додану вартість. Натомість у них є податок на продаж, і його ставка різна у різних штатах. Розвинуті країни світу переважно мають ПДВ. Ми брали для аналізу країни-члени ООН: із 193-х близько 160-ти мають ПДВ. 

Ще одна цитата від колишнього Генерального прокурора Юрія Луценка: "Уряд забув просту річ: в цій країні 43 мільйони жителів, 14 мільйонів пенсіонерів, 11 мільйонів працюючих, з яких 7 мільйонів не платять податки, бо мають три мінімальні зарплати, ще мільйон на спрощеному оподаткуванні та лише 3 мільйони сплачують податки. 3 мільйони утримують 43-мільйонну країну".

Це приклад неправдивої цитати. Бо кількість населення прокоментована більш-менш коректно. Однак люди можуть не сплачувати прямі податки з доходів, якщо вони отримують їх неофіційно, проте вони сплачують непрямі. І таким чином зовсім не три мільйон утримують 43-мільйонну країну, а значно більше. До то ж, не все населення живе на гроші з бюджету, не всі отримують безкоштовні послуги. Тому це висловлювання є досить маніпулятивним. 

Що основне варто пам’ятати українцям, щоб  зрозуміти чи є маніпуляцією та чи інша заява політика про податки?

Якщо ви хочете розібратись у цій темі, то з'ясуйте, які саме податки сплачуєте ви. Є Центр соціально-економічних досліджень "CASE Україна". Вони створили онлайн-калькулятор "Рахунок від держави", де можна у формі гри розрахувати, які податки ви сплачуєте з ваших офіційних доходів і, власне, куди вони йдуть. Ставки податків можна подивитись у Податковому кодексі. Там їх досить складно знайти, тому Державна податкова служба розробила ресурс, на якому систематизовано, хто за яких умов і які податки сплачує. Крім того, можна почитати статті деяких експертів, які фахово коментують податкову реформу та питання податків. 

На фото Світлана Сліпченко. Джерело: Facebook