В Україні людям потрібні близько 150 адміністративних послуг — експерт

В Україні людям потрібні близько 150 адміністративних послуг — експерт

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук заявляє, що в Україні людям потрібні близько 150 адміністративних послуг. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

За словами керівника сектору політики та реінжинірингу Офісу реформи адміністративних послуг Людмили Рабчинської, ЦНАПи надають 110 послуг, тоді як в Україні їх існує понад 2000. 

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук звертає увагу, що є різні обрахунки.

"У офіційному реєстрі Мінекономіки, принаймні, коли вони оформили його вже проєктом закону, було 1200 послуг. Але я схильний довіряти, що їх значно більше. Але цифра 110 мене не лякає. Бо абсолютна більшість послуг — це такі, за якими громадяни, як правило, не звертаються. Вони стосуються окремих категорій, наприклад, підприємців щодо ліцензій чи ще щось. Ми обраховували, що для людей потрібно близько 10–12 груп найпопулярніших послуг,  і це складе близько 150 послуг", — розповів він. 

За словами Віктора Тимощука, саме цим послугам держава повинна приділяти пріоритетну увагу. "Це, зокрема, РАЦС, офомлення паспортів, реєстрація місця проживання, субсидії, державні допомоги, реєстрація нерухомості, бізнесу, автомобілів, землі і так далі. Основний акцент на те має робитися", — зазначив він. 

Віктор Тимощук також розповів про результати опитування отримувачів послуг ЦНАП у 30-ти найбільших містах України.

"Щодо загальної оцінки задоволеності: 91% людей вважає роботу ЦНАПів доброю і дуже доброю. Лише 2% поставили негативну оцінку. Привітності персоналу 96% людей поставило гарні оцінки, а компетентності —  95%. Також майже 88% людей вважають, що нарешті створені умови для людей з інвалідністю", — розповів Віктор Тимощук. 

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підписав указ про спрощення надання адміністративних послуг. Відповідний указ № 647/2019 був оприлюднений 4 вересня. Згідно з указом "Про деякі заходи щодо забезпечення надання якісних публічних послуг", уряд має змінити діяльність центрів надання адмінпослуг (ЦНАП). Крім того, планується направляти частину оплати за надання адмінпослуг на матеріально-технічне забезпечення діяльності центрів та винагороду адміністраторам таких центрів. Пропонується також використовувати для консультацій фізічних та юридичних осіб "гарячі лінії", "чат-боти", електронні бази типових запитань і відповідей за найбільш популярними публічними послугами.

Фото: Громадське