"Транскарпатський регіон заміксований трохи на ромській культурі" — Дмитро Ципердюк про музику гурту "Luiku"

"Транскарпатський регіон заміксований трохи на ромській культурі" — Дмитро Ципердюк про музику гурту "Luiku"

Про те, як Дмитро Ципердюк перейшов від Dazzle Dreams до Luiku, чим особливий мікс балкано-карпатської музики гурту, якому всього шість років, та чому музиканти роблять акцент на карпатському регіоні — розповіли Радіо Промінь лідер та засновник гурту Дмитро Ципердюк та ді-джей, акордеоніст і перкусіоніст Дмитро Решетник.

 

— Розкажіть історію гурту. Вам запропонували зробити якийсь саунд проект, з якого все почалось?

Дмитро Ципердюк: Так, це був захід гурту Dazzle Dreams. Під час розпаду гурту я певний час переосмислював, що робити далі. Але я завжди маю чим займатися, бо я постійно й продусую і декорую сцени, і роблю візуалізацію, і режисерю. Але, коли певні субкультурівці запропонували зробити кілька треків для одного артхаусного фільму, я придумав скоресенько цю назву "Luiku" і запустив кілька треків. Потім кіна не було, фільм пішов на полицю, але, почувши результат, я подумав, що він має працювати на сцені. І тому я знайшов однодумців. Діма Решетник був серед перших запрошених артистів. Спочатку нас було троє, потім четверо, п'ятеро, зараз нас семеро, як ви кажете, циганів.

— Навіщо вам взагалі ця вся циганщина? Це під Горана Бреґовіча і Кустуріцу?

Дмитро Ципердюк: Я вам скажу таку річ. Черговий раз подивився фільм "Трансильванія", коли один румун сказав одному французу: "Ми всі трошки цигани, румуни, роми, гуцули, гуралі". Це такий мікс крові, адже жодного цигана серед нас немає по суті. Туреччина, Балкани, весь транскарпатський регіон заміксований трохи на ромській культурі. І якщо би я назвав гурт "Luiku", я би не казав першим рядком, що це ромська музика, в першу чергу, вона українська.

Дмитро Решетник: Якщо говорити за "Luiku", не можна зупинятися тільки на ромській музиці, тому що це цілий мікс. Якщо в першому альбомі виражено нечітко, то зараз ми активно працюємо і дописуємо другий альбом, і там яскраво виражений тільки наш "луйківський" стиль.

 

 

— А чим він особливий?

Дмитро Решетник: Ми були на фестивалі в Польщі, то поляки сказали, що це вибухова суміш всього. Там закладено два вектора: почуття, етніка, те, що завжди чіпляє, і фізика, дуже потужні дропи. Не можна бути осторонь цього.

— Чому ви для себе берете найвідоміший етнічний регіон — Карпати?

Дмитро Ципердюк: Якщо звернути увагу на зовнішні образи членів гурту, в їхньому одязі часто можна прослідкувати елементи різних народностей України, в тому числі й Полісся. В музиці так само. Ми не хочемо нехтувати жодним регіоном Укарїни.

— Хто ваша публіка? У вас є ті, хто за вами ходить?

Дмитро Решетник: У нас дуже різна публіка, від молоді до старших, адже маємо дуже різний репертуар. Якщо говорити за Україну, то це західна Україна, бо ми там найчастіше буваємо. Також є фанати в Польщі, які їздили за нами з концерту на концерт.

— Чи можна чекати на повернення Dazzle Dreams?

Дмитро Ципердюк: Зараз ми записуємо другий альбом, то коли я наспівую текст нової пісні, Дімка каже: "Я вже той текст десь чув, це з пісень Dazzle Dreams". Я навмисно беру фрази зі своїх пісень Dazzle Dreams і додаю до другого альбому Luiku. Хто знає, до чого це приведе. Я відчуваю й до нині трендовість звучання Dazzle Dreams.

ФОТО: Facebook гурту Luiku