Фінансовими штрафами важко дисциплінувати народного депутата — "Слуга народу"

Фінансовими штрафами важко дисциплінувати народного депутата — "Слуга народу"

У новообраній Верховній Раді зафіксували "кнопкодавство" двох нардепів від "Слуги народу". Як боротися з "кнопкодавством" та як дисциплінувати депутатів? Про це в ефірі Українського радіо говорили з першим заступником голови комітету Верховної Ради з питань інтеграції з Європейським Союзом, членом фракції партії "Слуга народу" Вадимом Галайчуком.

0:00 0:00
10
1x

Вадим Галайчук зазначив, що у нього немає сумнівів у тому, що Сергій Литвиненко та Олена Копанчук щиро розкаюються у цьому порушенні. 

"Я особисто знаю цих людей. Відразу, як тільки це сталось, всередині фракції почали ставити питання: "Навіщо було це робити?". Пояснення від порушників вже було (Сергій Литвиненко та Олена Копанчук на засіданні парламенту публічно вибачилися за неперсональне голосування — ред.). Вони щиро вважали, що необхідно допомогти товаришу-сусіду вирішити технічне питання. І це зіграло з ними жарт", — сказав він. 

За словами Вадима Галайчука, ці депутати пережили, напевне, одну з найгірших ночей у своєму житті. "Наші чати не замовкали до 3 години ночі. Обговорювалось, навіщо вони так вчинили, а потім — що з цим робити. Лунали всілякі варіанти від "завтра скласти мандат" до "давайте зупинимось і з’ясуємо, що сталось і що з цим робити". Було вирішено, що вони приносять публічні вибачення, свої місячні зарплатні переводять на благодійні цілі та щиро розкаюються. Для всієї фракції це стало добрим уроком", — сказав він. 

Вадим Галайчук сподівається, що це був перший і останній випадок, коли депутат франції голосував за свого колегу: "Ми будемо робити все можливе, щоб цього не повторилось".

Читати також: Це така "лінія Богдана" в парламентаризмі — Володимир Федорин про темп схвалення рішень Верховною Радою

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону "Про внесення змін до закону України "Про статус народного депутата України" та до Регламенту Верховної Ради України щодо припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів Верховної Ради України". 

Вадим Галайчук прокоментував, чи будуть штрафи ефективним методом боротьби. 

"Наразі ці питання обговорються. Ми розуміємо, що фінансовими штрафами важко досягнути тієї мети. А саме — дисциплінувати народного депутата, який зобов’язаний голосувати, брати участь у роботі комітетів. Важливо розуміти, що це не тільки голосування. Робота в комітетах не менш важлива. Багато хто з депутатів, особливо мажоритарники, хто має роботу в округах, так і говорить: "Я хотів би більше приділяти уваги своєму округу, де є величезні проблеми, а тому для мене робота в комітетах може бути менш важлива, мене не сильно лякали б штрафи", — пояснив він. 

За словами Вадима Галайчука, штрафи треба впровадити, але цього замало: "Треба проводити виховну роботу та активно спілкуватися з нашими народними депутатами, членами францій для того, щоб добитися розуміння важливості цих моментів".