Уряд може ризикнути вжити непопулярних кроків — економіст про співпрацю з МВФ

Уряд може ризикнути вжити непопулярних кроків — економіст про співпрацю з МВФ

В Україну прибула місія Міжнародного валютного фонду. Якою буде співпраця України з МВФ? Про це в ефірі Українського радіо розповів заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

0:00 0:00
10
1x

Ярослав Жаліло зазначив, що в програмах МВФ завжди закладались такі політично дражливі моменти, які могли неоднозначно сприйматись суспільством та владою: "Це дві такі дражливі теми — питання тарифів та ринку землі. Або дражливі для владної спільноти —  це питання пов’язані з протидією корупції, згортанням незаконних фінансових оборудок". 

За його словами, щоб повністю довести до реалізації програму МВФ, потрібно вирішувати ці дражливі питання. 

"Це можна зробити, по-перше, за рахунок довіри до влади, а по-друге, адекватною діяльністю влади, щоб вона не втратила цю довіру. Ринок землі? Добре. Давайте ми його будемо впроваджувати так, щоб він був дійсно ефективним для економіки і сприятливим для людей. Якщо говорити про необхідність консолідації фінансів "Нафтогазу" через збільшення тарифів, то давайте говорити про те, що це має супроводжуватися певними механізмами: це субсидіювання, підвищення енергоефективності, тобто комплексом роботи влади, на якій лежить велике навантаження", — розповів він.

Читайте також — Ринок землі: що говорять політики і чи можна довіряти їхнім словам — роз'яснює аналітик

Ярослав Жаліло вважає, що уряд може ризикнути вжити непопулярних кроків, враховуючи великий запас електоральної довіри до неї. 

Нагадаємо, що чергова оціночна місія МВФ розпочала свою роботу в Києві. За словами прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, уряд починає переговори з Фондом про нову програму, розраховуючи на її старт до кінця року. У Національному банку оцінюють потенційний обсяг нової програми в 510 мільярдів доларів і прогнозують отримання перших 2 мільярдів до кінця року.