Спрощення процедури імпічменту не відбулося — Ярослав Юрчишин

Спрощення процедури імпічменту не відбулося — Ярослав Юрчишин

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин вважає, що спрощення процедури імпічменту не відбулося. Про це він сказав в ефірі Українського радіо, коментуючи схвалення закону про особливу процедуру усунення президента України з посади (імпічмент).

0:00 0:00
10
1x

За словами депутата, нічого нового у законі про імпічмент немає – це збірка норм закону про регламент і переписана стаття Конституції.

"В нас є 111 стаття Конституції, яка чітко описує процедуру проведення імпічменту і яка ставить достатньо високі вимоги — це майже нереально. Свого часу, коли писали українську Конституцію за президентства Кучми, то було технічне завдання для авторів: прописати процедуру імпічменту так, аби її було майже нереально застосовувати. У нас дивна ситуація: коли гарант конституційних прав (президент) насправді може бути усунений з посади більшою кількістю голосів, ніж потрібно для зміни Конституції. Для того, щоб поміняти президента, потрібно 338 голосів народних депутатів в кінцевому читанні, а щоб поміняти Конституцію – лише 300 голосів", — сказав він. 

Ярослав Юрчишин зазначив, що дуже сумнівається в тому, що наступного тижня Володимир Зеленський не підпише закон про імпічмент.

"Чого наступного тижня? Бо в процедурі прийняття були допущені процедурні помилки. В депутатів меншості фактично забрали гарантоване їм законом України і, в першу чергу, законом про регламент право надавати свої пропозиції до закону. Тому зараз готується постанова про оскарження голосування. Цю постанову дуже легко подолає більшість у парламенті, яка складається зі "Слуги народу". Тому процедура підпису, спочатку для спікера Дмитра Разумкова, а потім Володимира Зеленського, відкриється на початку наступного тижня. І наступного тижня буде оголошено всій країні, що у нас є закон про імпічмент", — розповів він. 

За словами Юрчишина, спрощення процедури імпічменту не відбулося: "Чи реалістично провести імпічмент за тією процедурою, яка описана в законі? Ні, не реалістично".

Читати також: Голосування за закон про імпічмент президента було формальністю — Степан Гавриш

Він також пояснив, чому президент досі не підписав закон про Тимчасові слідчі комісії.

"В процедурі імпічменту Володимир Зеленський виглядає класичною реінкарнацією Леоніда Кучми. Бо якщо Леонід Данилович поставив завдання прописати процедуру так, щоб її було нереалістично виконати та в повністю позаконституційний спосіб давав загинути законам про ТСК у себе в Адміністрації президента, то тепер так само діє Зеленський. Закон про ТСК не підписаний уже новим президентом. Він не підписаний і не ветований. Закон про ТСК банально потихеньку помирає". 

Нагадаємо, що Верховна Рада України на засіданні 10 вересня ухвалила в цілому закон про особливу процедуру усунення президента України з посади (імпічмент). Рішення підтримали 245 народних депутатів, із них 244 — представники пропрезидентської сили "Слуга народу", і один позафракційний депутат.