Голосування за закон про імпічмент президента було формальністю — Степан Гавриш

Голосування за закон про імпічмент президента було формальністю — Степан Гавриш

Політик, доктор юридичних наук, академік Національної академії правових наук Степан Гавриш вважає, що нинішнє голосування за законопроект про імпічмент було пов'язане з чистою формальністю. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Степан Гавриш зауважив, що Зеленський перебуває під тиском очікувань суспільства і часу. 

"Думаю, що нинішнє голосування було пов'язане з чистою формальністю. Зеленський вважав, що в цьому законі не потрібно якихось додаткових особливих правил. Фактично переписана 112 стаття Конституції України і розділ регламенту щодо створення тимчасових спеціальних слідчих комісій стосовно імпічмента президента. А чому Зеленський не підписав закон про тимчасові слідчі комісії?  (схвалений Верховною Радою восьмого скликання закон про тимчасові слідчі комісії, що регулює процедуру імпічменту, Зеленський не підписав цей документ - ред.) Дуже просто. Це різні речі: і конституційно, і щодо повноважень та можливостей", — сказав  Степан Гавриш.

Читати також: Команда Зеленського намагається подобатися, це хвилює – політолог

За словами Гавриша, голосування у 245 голосів показало, що чинний президент України може діяти ефективно.

"Я вважаю, що закон про імпічмент президента надзвичайно важливий, надважливий.  Політична опозиція і суспільство хотіли його прийняти — і він сьогодні існує. Безсумнівно, є важливіші закони за закон про імпічмент, але важко сказати, чи варто було Зеленському зосереджуватись на них, коли він обіцяв схвалити цей закон в першу чергу", — підсумував він. 

Нагадаємо, що сьогодні Верховна Рада ухвалила закон про імпічмент в другому читанні та в цілому. Законопроєкт підтримали 245 депутатів. Проти виступили 73 нардепи, утрималися — 55.

Ухвалений закон передбачає, що Верховна Рада може усунути президента України з поста в порядку імпічменту виключно в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Підставою для цього є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради (понад 225 депутатів), підписи яких не відкликаються.