Процес звільнення українців йде правильним шляхом — правозахисник Олександр Павліченко

Процес звільнення українців йде правильним шляхом — правозахисник Олександр Павліченко

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко вважає, що процес звільнення людей, які пов’язані із збройним конфліктом на Донбасі, йде правильним шляхом. Про це він сказав в ефірі Українського Радіо.

0:00 0:00
10
1x

Він зазначив, що процес обміну утримуваними особами між РФ і Україною запущений і має надалі продовжуватись. 

"Ми зараз маємо певний процес, який є невидимим. Ми завжди говорили, що процес звільнення осіб, які пов’язані із збройним конфліктом, спричиненим агресією РФ, має відбуватися в таємному та непублічному колі. Власне, це і відбувається. Як на мене, все йде правильним шляхом. Одна біда, що ми не зовсім знаємо, які виставляються умови навколо цього обміну", — сказав він. 

Читати також: Тема людей, які перебувають у полоні бойовиків, завжди потребує тиші – колишня полонена Ірина Довгань

Олександр Павліченко пояснив, навіщо Росії були потрібні були випадки політичних переслідувань українців.

"Це був один із компонентів гібридної війни, яку Росія розв’язала проти України. РФ потрібно було створювати імідж ворога, який активно запускає шпигунів та диверсантів, і взагалі є небезпечним. І з цим злом, яке вони змальовували в такому вигляді і персоніфікували, хотіли боротися публічно, засуджуючи його. Ми вже декілька років маємо спад цього активного протистояння, але гібридна війна триває. Мабуть, в Росії зрозуміли, що це не зовсім ефективний інструмент (кримінальні переслідування українців — ред.) і його можна поки що облишити. Це як припущення. Україна зі свого боку засуджує і притягає до відповідальності тих, хто безпосередньо порушує її законодавство та бере участь у тому збройному конфлікті зі зброєю в руках, або шпигунів чи диверсантів, які вчиняють злочин, за який вони отримують заслужене покарання. Однак Україна йде на звільнення їх від покарання, щоб мати можливість повернути наших незаконно засуджених людей", —  розповів експерт. 

Він наголосив, що обов’язково потрібно зберігати тишу і не порушувати хід перемовин, які спрямовані на звільнення українців, які незаконно позбавлені волі на території РФ, окупованого Криму і на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. 

Читати також: Українці, які в рамках обміну з Росією повернулися на батьківщину (список)

Також виконавчий директор УГСПЛ зазначив, що не потрібно забувати про кримських татар, які зараз повинні отримувати юридичну, політичну та дипломатичну підтримку України. 

Нагадаємо, 7 вересня до України повернулися 24 полонених моряки та 11 політв'язнів, серед яких Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Микола Карпюх, Станіслав Клих та інші.

На фото: виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко