Ситуація з Цемахом є зразком роботи спецслужб України — Борис Бабін

Ситуація з Цемахом є зразком роботи спецслужб України — Борис Бабін

Яким є правовий статус людей, яких обміняли, як з російського, так і з українського боку? Про це в ефірі Українського радіо розповів професор, доктор юридичних наук Борис Бабін.

0:00 0:00
10
1x

За його словами, ситуація, яка склалася, не так вже й погано виглядає для України: "Вона має декілька вимірів. Перший вимір — це обмін особами, які мають утримуватись згідно з правом війни. Бо сьогодні ми у конфлікті з Російською Федерацією. У цьому конфлікті є перемир’я — Мінські угоди. Хотілось би підкреслити, що саме по собі це погодження сторін не створює міжнародних обов’язків. Але оскільки ми з політичних міркувань його виконуємо, ми пішли на відповідний крок. При цьому, дуже знаковим є те, що ми обміняли людей саме з Російською Федерацією. РФ, погодившись саме на такий формат обміну, визнала себе стороною Мінських угод, який вона виконує так само з політичних міркувань".

Борис Бабін наголосив, що Мінські угоди не утворюють обов'язків ані для держави Україна, ані для її правоохоронних органів. Це —  не міжнародний договір. 

"З точки зору національного законодавства ті особи, які прибули з Києва в Москву, мали статус відповідно засуджених або осіб, які перебувають у певному статусі у кримінальних впровадженнях чи щодо яких були обрані запобіжні заходи. Ці запобіжні заходи були українським судом змінені. Частина осіб, яка вже була засуджена, отримала помилування. Тому тут не можна юридично казати про те, що ми когось примусово видавали. Ці люди залишили територію України цілком добровільно. Вони давали відповідні розписки, в яких зобов'язувалися, по-перше, певний час самообмежувати себе у власному пересуванні, а потім вибути на територію Російської Федерації. Оскільки вони не видані, а вибули добровільно, тому Україна не порушує власні обов’язки щодо заборони видачі власних громадян в іноземні країни. Так, частина цих осіб є громадянами України з Криму, Луганщини та іншх регіонів, і вони добровільно залишили територію України і прибули в РФ", — пояснив Бабін. 

Читати також: Василь Вовк: Цемах є під серйозним наглядом, якщо треба — його хоч завтра заарештують

За його словами, особливо цікавою у цьому контексті є ситуація з Володимиром Цемахом.

"Ця ситуація, попри усі емоційні оцінювання, є зразком роботи спецслужб України. Ми не просто винайшли цю людину, ми зробили інформаційне забезпечення таким чином, що росіяни повірили в ключовий характер Цемаха. І заради отримання цього добродія пішли на певні поступки", —  розповів він.

Нагадаємо, що 7 вересня відбувся обмін утримуваними Україною і Росією громадянами у форматі "35 на 35". Список переданих Україні громадян читайте тут.

На фото: Борис Бабін. Джерело: Ліга.net