"Це була Сізіфова праця" – режисер Сергій Павлюк про постановку "1984"

"Це була Сізіфова праця" – режисер Сергій Павлюк про постановку "1984"

У середині серпня у київському театрі на Подолі відбулася прем’єра вистави "1984". Про її постановку розповів театральний режисер Сергій Павлюк.

Сергій Павлюк написав, що вистава поставлена за п’єсою, написаною драматургом Майклом Джином Салліваном за всесвітньо відомим романом-антиутопією "1984".

"Я дуже люблю [цей] роман. Я читав його ще коли був пацанчиком, як кажуть, а потім перечитував його вже після армії. Це матеріал, який ти сприймаєш через призму свого росту, і коли ти стаєш дорослішим, ти по-іншому сприймаєш цей матеріал, – пояснив Сергій Павлюк. – Коли мені запропонували поставити цю виставу, я погодився не подумавши, одразу дав згоду".

Як розповів режисер-постановник, з цим матеріалом були серйозні проблеми.

"П’єса написана у такому, плакатному, стилі, вона дуже розмовна. Її було дуже цікаво читати. Але робити за нею постановку було дуже складно, тим більше, Салліван заборонив без його дозволу викидати навіть одне слово. Його умови: жодних телеекранів, жодних технічних пристроїв, мінімальний реквізит, і костюми такі, які носять люди там, де ставиться вистава, – поділився режисер. – Це американці, це їхній стиль сприйняття театру: п’ятеро людей на сцені розмовляють, і шостий голос постійно втручається у їхню розмову, і по факту нічого не відбувається".

Це був справжній виклик для режисера. У результаті, розповів Сергій Павлюк, до оригінальної п’єси була дописана друга дія.

"Я сподіваюся, що Салліван не образиться, – говорить він. – Відтоді, як ця п’єса п’ять місяців тому потрапила мені до рук, я займався лише нею, і вдень і вночі. І коли нарешті відбулася прем’єра, я видихнув. Це була Сізіфова праця: я приносив свої ідеї, підіймався з ними від Контрактової до театру на Подолі, на репетиції з акторами усе розбивалося в пух і прах і я скочувався пізно вночі донизу, без жодних сил. Але воно того вартувало".

Нагадаємо, 22 серпня у Театрі на Подолі відкрився театральний сезон. Він розпочався з вистави "1984" за п'єсою Майкла Джина Саллівана.

Фото - theatreonpodol.com