У полоні в Росії і Криму залишається ще 86 людей — Олександра Матвійчук

У полоні в Росії і Криму залишається ще 86 людей — Олександра Матвійчук

На території Росії й анексованого Криму ще утримують 86 громадян України. Про це в ефірі Радіо Промінь розповіла голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

"Ми працюємо над темою звільнення в'язнів Кремля з 2014 року. І SaveOlegSentsov — це друга акція, яку ми започаткували. Першою була LetMyPeopleGo. Акція SaveOlegSentsov ставила за мету звільнення не лише Олега Сенцова, а виконання його вимоги про звільнення усіх без винятку політв'язнів. До всього, кампанія ставить ще за мету звільнити всіх полонених на Донбасі, які мають інший за політв'язнів статус. Тому, окрім великої радості, я розумію, що, на жаль, ми не можемо розслаблятися, тому що в полоні щонайменше 86 людей, які знаходяться в Росії та окупованому Криму, а також кілька сотень — в підвалах Донбасу", — розповіла Олександра Матвійчук.

За її словами, наразі звільнили всіх відомих людей зі списку: "Але я чудово пам'ятаю, що їх ніхто, крім нас, особливо й не знав. І акції були способом утримання питання на порядку денному, формування суспільного запиту, як всередині країни, щоб цим питанням опікувалося вище керівництво, так і, що особливо важливо, наші заходи міжнародні й проходять в європейських столицях. Це тиск на очільників європейських держав".

"В 2014 році, коли в нас було заарештовано 11 людей, я зустрічалася із заступником верховного комісара з прав людини і сказала: "У нас 11 політв'язнів, які утримуються в Росії", а він перепитав: "Тисяч?". Ми живемо в світі, де відбувається величезна кількість проблем. Це нам здається, що світ обертається довкола України і це жахлива несправедливість, що наші люди найбільше зі всіх страждають. Але треба розуміти, що має місце конкуренція за увагу", — підкреслила активістка.

Також Олександра Матвійчук висловилася й щодо подальших планів Центру громадянських свобод: 

"Нам треба час, щоб скоригувати нашу стратегію. Дуже прикро, що керівництво держави не співпрацює з громадськими рухами, ініціативами, тому ми не знаємо, які в них плани. В нашій роботі дуже важливо не нашкодити. Бо певний час треба брати паузу і дотримуватися режиму тиші. Ми візьмемо зараз якийсь час, щоб зрозуміти, що відбувається і після цього будемо продовжувати реалізовувати стратегію. Тому що не варто забувати, що в полоні продовжують перебувати кілька сотень людей: в нас, в Росії та окупованому Криму в списках 86 людей і в окупованому Донбасі більше двохсот".

Читайте також: Для чого проводять мистецькі акції на підтримку політв'язнів — розповідає Олександра Романцова

Нагадаємо, 7 вересня до України повернулися 24 полонених моряки та 11 політв'язнів, серед яких Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Микола Карпюх, Станіслав Клих та інші.

Як повідомляла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, ще 110 громадян України утримуються на території Росії й анексованого Криму.

Олександра Матвійчук. Фото Фейсбук