Як допомогти звільненим з полону — пояснює Галина Скіпальська

Як допомогти звільненим з полону — пояснює Галина Скіпальська

Скільки українців залишається в полоні бойовиків на окупованому Донбасі і як їм можна допомогти? Якою має бути реабілітація тих, хто уже повернувся з полону? Про це в ефірі Українського радіо розповіла виконавча директорка Міжнародного благодійного фонду "Українська фундація громадського здоров’я" Галина Скіпальська.

0:00 0:00
10
1x

За її словами, зараз є різні дані щодо кількості полонених українців.

"Дані є дуже різними. Наприклад, офіційна статистика СБУ говорить про 227 тих, хто залишається в полоні на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Також говорять про 86 полонених, які офіційно відбувають покарання в Росії за різні політичні "притягнуті за вуха" мотиви, саме на території РФ", —  розповіла вона. 

Галина Скіпальська наголосила, що саме держава має брати участь в переговорних процесах щодо звільнення українських політв’язнів. А громадські організації можуть приєднуватися на етапі передачі допомоги, поки люди перебувають в полоні, а також допомагати державі на певних точкових рівнях.

"Наш фонд "Українська фундація громадського здоров’я" прицільно працює саме з тими, хто вийшов із полону. З 2015 року таких було більше 400. Із них 15% — це жінки", — сказала вона. 

Читати також: "Вранці нам сказали "Збирайтеся": моряк розповів про обмін

Галина Скіпальська розповіла, що звільненим українським бранцям надзвичайно потрібен комплекс медичних, психологічних, соціальних та юридичних послуг.

"Відразу після повернення з полону людям варто надати психологічну допомогу. Це мають робити саме кваліфіковані психотерапевти. Також важливо хоча б перші дні після звільнення провести в центрах для реабілітації. В процес подальшої адаптації важливо залучати родину. Звісно, якщо є така можливість. Звільнених полонених потрібно забезпечити житлом. Також варто допомогти їм вирішити проблеми з документами. Щоб обійти усі наші інстанції та зібрати різні довідки, людям з травмами потрібен помічник" — сказала Скіпальська. 

 

За її словами, звільнені українські бранці потребують інтенсивної психологічної допомоги: "Це повинен бути не один сеанс, а, як правило, два-три місяці інтенсивних зустрічей".

Галина Скіпальська впевнена, що на даному етапі нашій державі потрібно відкривати нові реабілітаційні клініки. "В Україні таких кілька. Але вони більш-менш працюють приватно", —  зазначила вона. 

Нагадаємо, що 7 вересня Україна і Росія провели обмін утримуваними особами в форматі "35 на 35". У число обмінюваних з російської сторони увійшли полонені українські моряки і політв'язні, незаконно утримувані Кремлем за ґратами. У відповідь Київ видав Москві осіб, засуджених за статтями про дезертирство, підозрюваних в державній зраді і тероризмі.

Фото: Українське радіо. Ліворуч — колишня полонена Ірина Довгань, праворуч — виконавча директорка Української фундації громадського здоров'я Галина Скіпальська.