В Україні можуть з'явитися фандомати, проте у Мінрегіонрозвитку не називають строки

В Україні можуть з'явитися фандомати, проте у Мінрегіонрозвитку не називають строки

Фандомати — автомати, які обмінюють пластикові та інші пляшки на гроші або спеціальні чеки, за які можна купити, приміром, корм для тварин чи корм для собак. Такі фандомати можуть з'явитися і в Україні. Коли і де? Про це в ефірі Українсього радіо розповів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

Фандомати отримали свою назву від слова, яке дослівно перекладається як "застава". Такі автомати можуть визначати вагу, об'єм тари, а сканер розпізнавати близько тридцяти тисяч штрихкодів і точно ідентифікувати об'єкт. Ці чудо-автомати мають шанси з'явитися й в Україні.

"В першу чергу в Києві. В інших містах  якщо ініціатива буде за міським головою, то це буде добре",  пояснив Парцхаладзе.

Щоправда, заступник міністра регіонального розвитку не називає конкретні строки появи фандоматів. Але плани у міністерства встановити їх є.

"За кордоном є дійсно такі фандомати в кожному парку. І ми хочемо, щоб ця ідея у нас працювала. Ми хочемо, щоб орієнтовний розрахунок був  один фандомат десь на 5 тисяч людей. Таким чином дійсно буде корисно для людей і для тварин також",  наголосив Лев Парцхаладзе.

Він додав, що поява фандоматів мотивує людей здавати пластик і скло.

"Якщо такі фандомати з'являться, то маса людей може приходити і спокійно здавати. І ми, в першу чергу, робимо добре для тих людей, хто це хоче робити і збирати гроші. Друге, також звільняємо місто від бруду", пояснив він.

Парцхаладзе вважає, що такі фандомати зможуть робити й в Україні:

"Я думаю, що це дуже прости пристрій. Я не думаю, що це велика проблема його створити. Але якщо перший завезуть з інших країн, я думаю, що наші умільці швидко зроблять і запустять виробництво, і будуть будувати такі фандомати".

Нагадаємо, Кабінет міністрів України звільнив Льва Парцхаладзе з посади заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з 2 жовтня 2019 року.

Фандомат. Фото Tva.ua